hamburger-icon

Kliker.info

Katastrofa : Broj narkomana strahovito raste,samo u TK ima oko 2.500 injekcionih korisnika droge

Katastrofa : Broj narkomana strahovito raste,samo u TK ima oko 2.500 injekcionih korisnika droge

27 Juna
04:32 2011

Prema podacima kojima raspolaže Asocijacija "Margina", na području Tuzlanskog kantona dnevno se prodaju oko četiri kilograma heroina!Ove i još neke frapantne podatke o upotrebi narkotika "Margina" je predočila povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, koji je obilježen jučer.I broj injekcionih korisnika droge sve je veći, a, prema podacima ove asocijacije, trenutno ih u TK ima oko 2.500.

– U odnosu na prošlu godinu bilježimo povećanje za više od 80 posto. Ima novih trendova u korištenju narkotika, neke nove droge ulaze na vrata – ističe Denis Dedajić, predsjednik "Margine".Podaci o broju zaraženih hepatitisom C i HIV-om u našoj zemlji dosta su neuređeni i o njima se šuti. Zaraze ovakvim vrstama infekcija također mogu biti nerijetko prouzrokovane i nepravilnim konzumiranjem narkotičkih supstanci, upozoravaju iz "Margine", koja se problemima ovisnosti, HIV/AIDS-a i spolno prenosivih bolesti bavi već godinama.  – U BiH postoje udruženja oboljelih od hepatitisa i HIV-a i, nažalost, sve su brojniji. Od 1975. do danas broj zaraženih HIV-om iznosi 170, dok je broj oboljelih od hepatitisa C na području BiH trenutno dostigao cifru od 70.000 – kaže Dedajić.

Ured za droge         Fomiranje Ureda za droge na području BiH, koji će preuzeti koordinativnu ulogu povezivanja svih mehanizama, agencija, institucija, ali i organizacija koje rade s ovisnicima o narkoticima, trebalo bi zaustaviti broj narkomana u porastu. Njegovo formiranje očekuje se do kraja godine.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku