hamburger-icon

Kliker.info

Katar: Tvrdnje o plaćanju stranih radnika da „glume“ navijače – potpuno lažne!

Katar: Tvrdnje o plaćanju stranih radnika da „glume“ navijače – potpuno lažne!

18 Novembra
23:29 2022

Izvršni direktor FIFA Svjetskog prvenstva u Katru 2022. Nasser Al Khater osudio je navode pojedinih zapadnih medija da organizatori, navodno, koriste strane radnike da „glume vatrene navijače“, istaknuvši da je to dio sistematične kampanje blaćenja ove države Arapskog zaljeva koja je kulminirala s približavanjem globalnog sportskog događaja koji počinje u nedjelju, 20. novembra.

U izjavi za katarsku novinsku agenciju (QNA), Al Khater je rekao da su neki od izvještaja koje su objavili, prije svega, britanski i francuski listovi o angažiranju radnika migranata, posebno Pakistanaca, da se predstavljaju kao navijači zemalja učesnica Svjetskog prvenstva, potpuno lažni!

Opisao je to kao nove pokušaje klevete i dovođenja u pitanje sposobnost Države Katar da bude domaćin FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022.

S druge strane, zanimljivo je da je propagandno obojena informacija plasirana najprije preko manje poznatih medija u Turskoj da bi se ista prelila u zapadne medije. Po svemu sudeći da bi se izbjegao sve prisutniji utisak da mediji iz Europe vode propagandni rat protiv Katara. Pojedini turski mediji i izvori upozoravaju čak da postoje indicije da su snimke sa jedne od proba u Dohi iskorištene za propagandne svrhe protiv Države Katar.

Al Khater je dodao da se turnir pokušava difamirati još od dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva još prije 12 godina, podvlačeći da će Država Katar – svemu uprkos – organizirati izniman turnir, a to će biti jasno za nekoliko dana.

Predstavnik Katara je, također, odbacio omalovažavanje ljudi od kojih, kako je pojasnio, neki već 30 godina žive u Kataru. Prema njegovim riječima, sramotno omalovažavati navijače koji će gledati utakmice Svjetskog prvenstva i opisivati ih kao „plaćene radnike“ kada se zna da je za Svjetsko prvenstvo do sada prodano 3,1 miliona ulaznica, te da se traži „karta više“. Poručio je i da su stanovnici Države Katar veliki zaljubljenici u nogomet.

Al Khater je poslao poruku svim stanovnicima Katara u kojoj stoji da je Svjetsko prvenstvo u nogometu u Katru 2022. „turnir za sve“ i da predstavlja Državu Katar i njen narod, građane i stanovnike, kao i zemlje Zaljeva i cijelu regiju.

Katarska državna novinska agencija QNA zaključuje da su kampanje izmišljotina „prešle sve granice“ u pokušaju da se potkopa Država Katar i dovedu u pitanje njezine sposobnosti i napori koje je godinama ulagala da po prvi put ugosti Svjetsko prvenstvo u arapskoj i muslimanskoj zemlji.

„Izmišljotine, optužbe i zlonamjerne kampanje protiv Katara nedavno su poprimile drugačiji smjer usvajanjem sustavnog rasističkog diskursa koji potiče mržnju i ima za cilj uvrijediti državu bez stvarnog opravdanja“, zaključuje QNA.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku