hamburger-icon

Kliker.info

Katanac za 58.541 računa : Centralna banka BiH izdala popis firmi kojima su blokirani računi

Katanac za 58.541 računa : Centralna banka BiH izdala popis firmi kojima su blokirani računi

06 Januara
06:59 2013

Prema novim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine u državi su ukupno blokirana 59.124 računa, a odnose se na 36.223 poslovna subjekta. Dakle, ove brojke ukazuju da neki poslovni subjekti imaju i po nekoliko blokiranih računa. Poslovni subjekti u BiH prošlog mjeseca imali su 58.541 račun u blokadi, što pokazuje da dolazi do svakodnevnog povećanja. Na popisu su pravni subjekti iz svih sfera života u BiH.

Detalji popisa                   Popis ima više od 2360 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, ljekarne, prijevoznici, razne agencije, benzinske crpke, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, zanimljivo je napomenuti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, rudnici, općine, ali i kompanije osoba koje participiraju u vlasti. Najviše blokiranih računa je, naravno, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru jer je tu i najviše registriranih pravnih subjekata. Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno. U poslovnim krugovima smatraju da je ovakav popis mnogima i od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera. U prvom izvješću koji je objavljen početkom novembra bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 tvrtki imalo je blokiran barem jedan bankarski račun.

Dugovi političara               Kao i prije mjesec dana, na popisu se nalaze i političke stranke i tvrtke aktualnih ministara u federalnoj Vladi. Tako obiteljske tvrtke federalnog ministra poljoprivrede Jerke Ivankovića Lijanovića imaju blokirano više od 20 bankovnih računa prema popisu iz Centralne banke. Blokirani su i desetci računa političkih stranaka. Uglavnom se radi o manjim strankama, a prednjače pravaške opcije s bošnjačkim predznakom. Zanimljivo je kako dio popisa čine i kladionice u BiH. Više desetaka njih nalazi se na popisu, a radi se o kladionicama koje i danas sasvim normalno posluju. Ono što svakako ne bi željeli vidjeti na popisu blokiranih računa su sportski klubovi. A upravo je stotinjak računa sportskih organizacija blokirano.

Među njima ima i nogometnih klubova koji su nekada bili premijerligaši kao što je tuzlanska Sloboda ili Brotnjo iz Čitluka, ali ima i aktualnih članova nogometne Premijer lige BiH kao što je banjoluči Borac. Također, na popisu se nalazi nekoliko klubova iz Širokog Brijega i Ljubuškog, te Mostara. Ekonomski stručnjaci ističu kako je povećanje broja blokiranih računa još jedan pokazatelj kako je u državi prisutna ekonomska kriza, te kako se ne vide znakovi poboljšanja. Ako se usporede nove i stare brojke dobije se podatak kako svaki dan banke blokiraju najmanje 20 računa i radi se o negativnom trendu koji će biti teško zaustaviti. Iz Centralne banke poručuju kako se podaci objavljuju na temelju informacija koje banke stavljaju u jedinstvenu bazu, a ako netko ima prigovor na objavljene podatke dodatne informacije može tražiti u bankama gdje je račun blokiran. Najavljeno je kako će ovi podatci biti objavljivani svakog mjeseca.(Kliker.info-VLM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku