hamburger-icon

Kliker.info

Kasumović: Nulta stopa PDV-a odgovarala bi samo onima koji drže monopol na tržištu

Kasumović: Nulta stopa PDV-a odgovarala bi samo onima koji drže monopol na tržištu

13 Juna
19:54 2008

Zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović se protivi uvođenju nulte stope PDV-a, a takve zahtjeve naziva politikantskim, navodeći da, čim se počnu bližiti izbori, kreće priča o smanjenju ili ukidanju PDV-a. "Oni koji su do jučer bili zagovornici da do tog smanjenja dođe, sad su protiv toga, i obratno.

Mi u Ministarstvu financija i trezora to doživljavamo više kao skupljanje političkih poena, nego kao neko razumno razmišljanje o tome kako da se pomogne građanima", kazao je.

"Te zakone sada su preložili SDS i PDP. Međutim, kada je prošle godine SDP predlagao to isto, te dvije stranke su bile protiv. Znači, očigledno je da je ovo predizborna kampanja i mi kao stručnjaci nećemo podleći tim dnevnim potrebama stranaka za promoviranjem", kaže Kasumović i dodaje da je ponavlja da je protiv nulte ili niže stope PDV-a jer se na taj način ne bi pomoglo najugroženijima.

"Kada bismo snizili porez na neke proizvode, kao što su mlijeko, lijekovi i sl., pitanje je bi li oni koji drže monopol na tržištu smanjili cijene. Tvrdim da ne bi, već da bi zadržali iste cijene i na taj način ostvarili ekstraprofit od 17 posto. Zbog toga smatram da se time ne bi pomoglo ljudima koji su slabog materijalnog stanja, nego lobijima i onima koji ostvaruju ekstraprofit", dodao je Kasumović za Dnevni list.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku