hamburger-icon

Kliker.info

Kasim Trnka upozorava : Republika Srpska sprema državni udar

Kasim Trnka upozorava : Republika Srpska sprema državni udar

20 Januara
06:24 2012

Ako organi Republike Srpske samovoljno uskrate državi nadležnosti iz oblasti sudstva i pokušaju ih vratiti na entitete, bio bi to državni udar i međunarodna zajednica bi morala reagirati, smatra profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

Prijedlog SDS-a

Srpska demokratska stranka najavila je jučer da će predložiti SNSD-u da Narodna skupština RS odmah reaktivira odluku o provođenju referenduma i vrati nadležnosti iz oblasti sudstva na nivo RS, "kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum". No, Trkna za "Avaz" kaže da to, ako se predstavnici RS odluče na ovaj potez, ne bi bilo u skladu s Dejtonskim sporazumom, već bi predstavljalo njegovo direktno kršenje.

– Nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakone o Sudu, Tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, njih je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Stoga je jedino mjesto gdje se ti zakoni mogu promijeniti Parlament BiH – istakao je Trnka. Prema njegovim riječima, ako bi predstavnici RS ukinuli te zakone, to ne bi proizvelo nikakve pravne posljedice, ali bi se sami legitimirali u međunarodnoj zajednici kao rušitelji Dejtonskog sporazuma. Na naše pitanje bi li to bila neka vrsta državnog udara, Trnka je odgovorio potvrdno te dodao da bi to značilo rušenje ustavnog i pravnog poretka BiH, "što ne bi moglo proći, jer bi se međunarodna zajednica morala odrediti o tome".

Konkretne mjere

Iz SDS-a je još rečeno da će u predstojećim konsultacijama sa SNSD-om predložiti "niz konkretnih mjera iz RS kao odgovor na obustavljanje istrage u slučaju Dobrovoljačka".Stranka koju je osnovao Radovan Karadžić, a koja je i dio šestorke na vlasti u državi, „očekuje od Ministarstva pravde RS da odmah da nalog Tužilaštvu RS da, u saradnji s pravosuđem Srbije, pokrene proces u RS u slučaju Dobrovoljačka i ostalim slučajevima zločina nad Srbima koji se vode u Sarajevu".

Blijed odgovor OHR-a

Nacionalistički poklič iz SDS-a jučer sadržavao je i prijetnju da će osumnjičeni u slučaju "Dobrovoljačka" biti uhapšeni ukoliko se nađu na teritoriju RS, što je zahtjev koji ova stranka upućuje entitetskom MUP-u. Na sve ove izjave iz Ureda visokog predstavnika u BiH jučer su odgovorili blijedim saopćenjem.- Pravosudnim institucijama mora biti dopušteno da nezavisno djeluju. Nezavisno pravosuđe je temelj svakog demokratskog društva i svi ga trebaju poštovati. OHR u potpunosti podržava rad Suda i Tužilaštva BiH – rekao je jučer "Avazu" Mario Brkić, portparol OHR-a, komentirajući najave SDS-a. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku