hamburger-icon

Kliker.info

Kardinal Puljić upozorava : Traži se i izmišlja bilo kakav razlog za podjelu BiH

Kardinal Puljić upozorava : Traži se i izmišlja bilo kakav razlog za podjelu BiH

16 Novembra
13:53 2017

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić rekao je da se koristi svaka prilika da se Bosna i Hercegovina podijeli, pa u tom kontekstu vidi i oštre reakcije iz Beograda nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznio svoj stav o priznanju Kosova.

Kardinal Puljić rekao je da se pitao koja je pozadina reakcija iz Srbije.

„To je, već, na neki način posljedica dosadašnjih razgovora o podjeli. Traži se bilo kakav razlog da se ta podjela ostvari. Ja tako razmišljam, ne mora biti. Ali, čini mi se da se traži bilo kakav razlog da se kaže, evo, ne možemo mi zajedno, moramo se podijeliti“, rekao je Kardinal Puljić u emisiji „Odgovorite ljudima“ na Federalnoj televiziji, prenosi agencija Patria.

Istog stava je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef Kavazović. Rekao je da njega ipak ohrabruje izjava trećeg član u Predsjedništvu BiH Mladena Ivanića, koji je pozvao na smirivanje tenzija, koje je izazvala izjava Izetbegovića.

„Zanimljivo je da je skoro identičnu poruku dao i Dragan Čović, a da ona nije bila uzrokom ovakve jedne harange“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović. Na pitanje kako to komentariše, rekao je da smatra da će se neke stvari obznaniti, vidjeti, te da je još uvijek dosta toga skrivenog.

Izetbegović je u intervjuu za njemački Deutsche Welle, snimljenom početkom oktobra, a emitiranom ove sedmice, rekao da je, što se njega tiče, BiH do sada trebala priznati nezavisno Kosovo, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Beogradski Tanjug Izetbegovićev odgovor prenio je sa “Da”, što je izazvalo oštre reakcije dijela Srbije.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku