hamburger-icon

Kliker.info

Kanadska književnica Margaret Atwood : Svijet sve bliži totalitarzimu 30-ih godina

Kanadska književnica Margaret Atwood : Svijet sve bliži totalitarzimu 30-ih godina

14 Oktobra
22:31 2017

Svijet je više nego ikada do sada bliži turobnim vremenima iz 30-ih godina 20. stoljeća, izjavila je u subotu kanadska spisateljica Margaret Atwood na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu gdje će primiti prestižnu njemačku nagradu za književnost.

Njezin distopijski roman “Služavkina priča” (Handmainden's Tale), prvi put objavljen 1985., popeo se ponovno na vrh ljestvice pošto je poslužio kao predložak za televizijsku seriju o totalitarističkoj budućnosti u “Ujedinjenim Državama” gdje su žene primorane na seksualno ropstvo.

“Čini mi se da smo danas bliže 30-im od bilo čega što smo od tada iskusili”, kazala je 77-godišnja Atwood, povukavši paralele s fašističkim i komunističkim režimima koji su tada vladali u dijelovima Europe.

Atwood, autorica više od 40 radova – romana, poezije i kritičkih eseja – kazala je da je za mnoge iznenađujuće da se znakovi totalitarizma pojavljuju u današnjem SAD-u.

Daleko je to od Berlina tokom Hladnog rata i zida koji je dijelio Njemačku, prisjeća se književnica koja je “Služavkinu priču” počela pisati upravo u tom gradu.

“Ljudi u Europi su na SAD gledali kao na svjetionik demokracije, slobode, otvorenosti i ne žele vjerovati da bi se takvo nešto moglo tamo desiti, no vremena se mijenjaju i nažalost postaje sve više moguće razmišljati u takvim okvirima”, dodala je Atwood.

Kanadska književnica će u Frankfurtu primiti nagradu za mir koju dodjeljuje Udruženje njemačkih nakladnika i knjižara. Među prethodnim dobitnicima su turski književnik Orhan Pamuk, američka spisateljica i redateljica Susan Sontag te peruanski pisac i političar Mario Vargas Llosa.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku