hamburger-icon

Kliker.info

Kako dobiti titulu Gorštaka : Pet dana i 100 kilometara vrhunskog planinarskog iskustva

Kako dobiti titulu Gorštaka : Pet dana i 100 kilometara vrhunskog planinarskog iskustva

22 Decembra
06:06 2019

Park prirode Blidinje bit će prva destinacija gdje će se od 25. do 29. jula 2020. godine održati prvi Highlander Blidinje, Bosna i Hercegovina.

Riječ je o vrhunskom planinarskom događaju i doživljaju, gdje će se učesnicima Highlandera, tokom petodnevne planinarske avanture i rute od 100 kilometara, pružiti mogućnost da dožive netaknutu prirodu planinskih masiva Čvrsnice i Vrana, Blidinjskog jezera, Masne Luke, koja je poseban šumski rezervat u centru parka, te brojne druge znamenitosti i prirodne ljepote koje kriju oko 1.500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih.

Predviđena Highlander Blidinje planinarska ruta proteže se kroz netaknutu prirodu do najvišeg vrha Čvrsnice – Pločno sa 2.228 m n/v, planine koja je, inače, treća po visini u Bosni i Hercegovini i ujedno planina sa najvišim vrhom u sjevernoj Hercegovini.

Na ruti se nalazi i spomenuta Vran planina sa najvišim vrhom – Veliki Vran, visokim 2.074 m n/v.

Inače, susjedna Republika Hrvatska već treću godinu zaredom organizira Highlander Velebit i uspješno promovira prirodne ljepote planina i nacionalnih parkova o čemu svjedoči ovogodišnja brojka od 250 učesnika iz 14 zemalja.

Ovakav događaj, osim promocije ljepota jedne zemlje i brendiranja, promovira i boravak u prirodi te zdrav način života.

Naravno, ne treba se zavaravati, Highlander nije lagan, što podrazumijeva fizičke, ali i psihičke pripreme učesnika, poput prilagođavanja visokim temperaturnim razlikama, nošenja teškog ruksaka, hodanja u planinarskoj obući…, sve to kako bi uspješno prošli rutu i dobili titulu Gorštaka.

 

Foto : Predrag Vučković

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku