hamburger-icon

Kliker.info

Jovanović Miloradu Dodiku : Srđan Aleksić je pijemont srpstva, a ne Karadžić i Mladić (Video)

Jovanović Miloradu Dodiku : Srđan Aleksić je pijemont srpstva, a ne Karadžić i Mladić (Video)

01 Februara
17:23 2012

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, kazao je tokom TV duela sa predsjednikom Rebuplike Srpske, Miloradom Dodikom, da je ubijeni Srđan Aleksić, pijemont srpstva a ne Karadžić i Mladić.- Dok oni Vama laskaju gospodine Dodiku o pijemontu srpstva, ja mislim na Srđana Aleksića iz Trebinja,. On je pijemont srpstva. To je Srbin koga poštuje svaki Bošnjak i svaki Hrvat, a ne Karadžić i Mladić, kazao je Jovanović.Srđan Aleksić je bosanskohercegovački heroj, kojeg su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske, 1993.godine, dok je branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.Jovanović je istakao da Bosna nije država, kao i da kad god Srbija nije pokazivala sposobnost da razumije Bosnu, kad god je u bosanskoj nesreći tražila korist za sebe – stradala je prvo Bosna, Srbi u njoj , a potom i sama Srbija.“Srbija mora da prestane da bude izvor svih problema u regionu”, naveo je ovanović.Ako je RS država, Bosna nije, ako Bosna nije, Bošnjaci nisu narod. Bošnjaci misle da mogu biti narod jedino ako dobiju svoju državu, a državu traže u demontaži RS-a. Da li su to činjenice? Jesu, to su gole činjenice", dodao je Jovanović i nastavio:"Ja ne mogu da tragam za rješenjem u Bosni, a da to rješenje gradim na nesreći srpskog naroda.

Ali isto tako, moj narod zaslužuje ono dostojanstvo koje mu je oduzeto kada je identifikovan sa onim što u prošlosti nikada nije uradio i sa čime treba da se suoči da taj teret sa sebe skine. Tačno je da je u Srebrenici učinjen najmasovniji ratni zločin u poslijeratnoj Evropi, zločin koji je kvalifikovan kao genocid. Ne mislim da ovaj naš razgovor pretvorim u citiranje kojim vi mijenjate pol u svojoj političkoj karijeri. Činjenica je da je ubijeno 10.000 ljudi u Sarajevu, činjenica je da je u Sarajevu ubijeno 1.500 djece, činjenica je da su ubijeni Srbi, Hrvati… Činjenica je da BiH nije država, nego lonac. Ja mislim da je Srbija ta koja na to treba da odgovori, da preuzme svoj dio odgovornosti, da ponudi jasan plan, a ne da sa strane kaže dogovorite se vi tamo", rekao je Jovanović.Lider LDP-a je dodao i to da dejtonsku Bosnu nisu "pravili Izetbegović i Karadžić, nego Miliošević, tako što je njegov glas vrijedio dva". Uz opasku da je "jako duhovit", Jovanović je rekao Dodiku "da će sa tom vrstom pameti dogurati toliko daleko, koliko je stigao i Vučurević kada je rekao da će praviti ljepši i stariji Dubrovnik, da bi se danas izvinjavali Dubrovčanima".

Izvinjenje zbog sramote

Debata se rasplamsala te su Jovanović i Dodik otvoreno jedan drugom iznijeli mišljenje."Svaki sekund vašeg citata je izgubljeno vrijeme, to su besmislice. Kako ćete sutra o ovome što danas radite. Promijenit ćete mišljenje?", upitao je lider LDP-a predsjednika SNSD-a.Dodik je nekoliko puta ponovio Jovanoviću da o ne poznaje prilike u BiH i da bi trebao da se izvini zbog svojih izjava."Ja mogu da se izvnim svom narodu zbog sramote koje je izložen", odbrusio mu je Jovanović te nastavio:"Manje otrova među ova tri naroda je bilo kad je rat počeo nego danas. Loše je to što se misli da je Dejtonski sporazum maksimum i da ne može se dalje od toga."S obzirom da je glavna tema debate bila da li je RS genocidna tvorevina ili ne, Jovanović je nekoliko puta insistirao da mu Dodik odgovori da li je u Srbebrenici počinjen genocid ili ne."To je sudska odluka koju ja ne poštujem", kazao je Dodik, na što je Jovanović citirao njegovu rečenicu iz 2008. godine koju je izrekao u Centralnom dnevniku, a glasila je: "Savršeno dobro znam šta je bilo u Srebrenici – bio je genocid."

Pozvao Jovanovića u Banju Luku

Dodik, koji je izgleda u ovoj debati bio inferiorniji, te neprestano ponavljao: "Šta to pričaš?" napao je Jovanovića govoreći mu da svoje stavove kroji na osnovu toga što je pojeo ćevape na Baščaršiji."Dođite u Banju Luku, ništa vam neće faliti. Dođite i šutite jedan sat i suočite sa činjenicama", rekao je Dodik. (Kliker.info-Analitika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku