hamburger-icon

Kliker.info

Josipović u Mostaru : Konkretna ustavna rješenja su stvar dogovora

Josipović u Mostaru : Konkretna ustavna rješenja su stvar dogovora

16 Novembra
19:25 2010

 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, danas je, po drugi put u nepunih sedam mjeseci, boravio u Mostaru. Posjetio je Univerzitet Džemal Bijedić, Mostarsko sveučilište, te odvojeno razgovarao s čelnicima vodećih hrvatskih stranaka u BiH, predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika HDZ1990 Martinom Ragužem. Josipoviću su se potom za ručkom pridružili i predsjednici manjih hrvatskih stranaka, te Lidija Korač iz SDP-a. 

„Ne pravimo hrvatsku državicu“                     Raguž i Čović upoznali su hrvatskog predsjednika o razgovorima koje vode s drugim stranakama o formiranju vlasti u BiH, te ovih dana potpisanom koalicijskom sporazumu dva HDZ-a kojim je predviđeno da će se ove dvije vodeće hrvatske stranke u pregovorima o ustavnim promjenama zalagati za uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izašao je zadovoljan sa sastanka s Josipovićem. „Josipović jako dobro razumije naše prijedloge. Detaljno sam informirao predsjednika Josipovića o dogovoru dva HDZ- a, pojasnio što znači taj sporazum i kakvu je potporu dobio i posebice o članku jedan tog sporazuma koji predviđa uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom.

Predao sam mu prijedlog ustava BiH, kojeg je napravio HDZ, sporazum o travanjskim ustavnim amandmanima i prudski sporazum. Imam osjećaj da predsjednik Josipović do kraja razumije ono što mi predlažemo a to je federalna jedinica s hrvatskom većinom što znači stabilnost i zaštitu BiH, europski put BiH. Mi smo izričito kazali i napisali da mi ne dijelimo BiH i ne pravimo neku hrvatsku državicu u BiH. Mi pravimo četiri federalne jedinice od koji će jedna biti s hrvatskom većinom gdje na isti način želimo riješitii pitanje manjinskih naroda u sve četiri jedinice, razumije se u BiH, i moj je dojam da on to apsolutno razumije i da u tom duhu imamo njegovu potporu”, kazao je Čović.Čović je kazao kako je zamolio Josipovića da ne padne u zamku da govori o konkrentim rješenjima, već da je sasvim dovoljno da zagovara ustavnu i institucionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH, a da je na domaćim političarima dogovor o modalitetima, kako ne bi on i Hrvatska bili optuženi za miješanje u unutarnje stvari druge države.

Institucionalna ravnopravnost Hrvata             “Zaista sam ohrabren onim što sam čuo, i načinom na koji Hrvatska kao odgovorna zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma i članica NATO-a, a uskoro i EU pristupa procesima u BiH. I uvjeren sam da će doći do spuštanja lopte i da će lideri i institucije u BiH prići riješavanju brojnih problema u BiH”, kazao je Raguž.Raguž je dodao kako Hrvatska može pomoći na više načina BiH i Hrvatima u BiH, od rješavanja otvorenih pitanja između dviju zemalja, investiranjem u BiH, lobiranjem kao članica NATO-a i sutra EU i "naravno da su tu zahtjevi da Hrvatska igra aktivnu ulogu kao druge prijateljske zemlje od Srbije, preko Turske, do Rusije."“Hrvatska je očekivala da Hrvati u BiH izgrade zajednički stav, o ustavnom uređenju BiH, koji je sada definiran sporazumom dvije vodeće hrvatske stranke i to olakšava Hrvatskoj da definira svoju ulogu prema tome, a naš je stav institucionalna ravnopravnost Hrvata i administrativno-teritorijalno preuređenje BiH, u kojem će postojati federalna jedinica s hrvatskom većinom”, kazao je Raguž nakon razgovora s Josipovićem.

 Konkretna ustavna rješenja su stvar dogovora    Hrvatski predsjednk Josipović održao je predavanje studentima Pravnog fakulteta sveučilišta u Mostaru, a na pitanje novinara podržava li zahtjev za uspostavom federalne jedinice s hrvatskom većinom je kazao: “Hrvatska podržava institucionalnu i stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda, a modaliteti su stvar dogovora ovdje u BiH. Pitanje tko će biti u izvršnoj vlasti u BiH nije pitanje kojim bi se bavio predsjednik Hrvatske.”Josipović je kazao kako je razgovarao i razgovara i sa drugim strankama u BiH, Lagumdžijom i Tihićem i posjećuje sve krajeve BiH te najavio skori sastanak s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Time se potvrđuje da hrvatska želi biti partner s BiH, ali i sa legitimnim političkim predstavnicima iz cijelog političkog spektra. Govoreći o suradnji hrvatske s BiH kazao je da je ona u uzlaznoj liniji i da je to dobar početak da se riješe otvorena pitanja, od pitanja granica do drugih otvorenih pitanja. Predsjednik Josipović prošetao je i ulicama Mostara, te na kraju posjetio franjevački samostan. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku