hamburger-icon

Kliker.info

Josipović se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima

Josipović se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima

15 Aprila
11:46 2010

 Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas je u pratnji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića posjetio Ahmiće u centralnoj Bosni, gde se poklonio bošnjačkim žrtvama. Hrvatske snage su 16. aprila 1993. godine ubile 116 bošnjačkih civila.Nakon obilaska Ahmića predsednik Hrvatske je u obližnjem Križančevom selu odao počast hrvatskim civilnim žrtvama.Josipović je izjavio da je tu da oda počast žrtvama s porukom da se takva strašna djela više nikada ne ponove. "Veliko mi je ohrabrenje da su danas ovde sa mnom bili verske vođe te istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost mi smo se ovde ujedinili u ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se setimo žrtava i da kažemo nikada više," istakao je Josipović. Josipović će danas odati počast i stradalim 33 hrvatskih civila u Grabovici kod Mostara, koje su ubili pripadnici Armije BiH 1993.

Josipivić je jučer, uz žaljenje što je politika Hrvatske devedesetih doprinijela stradanjima u BiH, naglasio da prošlost ne treba zaboraviti, ali da se u prošlosti ne smije živjeti:“Da bi zauvijek ostao u prošlosti, zločin se mora susresti sa svojom kaznom, a žrtve s poštovanjem. Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločinci i zlodjela, koja su to gora kada su počinjena navodno u ime naroda. Ovdje, u BiH, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi imaju svoje žrtve, svoje stradalnike prema kojima osjećam duboko poštovanje i sućut, bez obzira kojem narodu pripadaju”, kazao je Josipović u jučerašnjem obraćanju zastupnicima Parlamenta BiH.On je na pitanje zbog čega neće obići i mjesta stradanja Srba kazao kako “ima u planu i razgovore sa čelnicima RS":“I sa njima imamo puno toga za napraviti i biće prilike i sasvim sigurno ću posjetiti i ona mjesta gdje su stradali Srbi u BiH. Za mene su žrtve žrtve bez obzira na nacionalnu pripadnost, a isto tako su i zločinci zločinci bez obzira na nacionalnu pripadnost“, rekao je Josipović.

Vraćanje komšijskim odnosima                          
tanovnicima Ahmića posjeta hrvatskog predsjednika mnogo znači, kazao je predsjednik organizacije 16. april koja okuplja preživjele Ahmićane, Elvedin Kermo:“Posjeta gospodina Ive Josipovića predstavlja prije svega izraz dobre volje. Ovo je prvi put da jedan visoki hrvatski zvaničnik i uopšte hrvatski političar dođe u Ahmiće. Vjerujemo da će posjeta gospodina Josipovića doprinijeti uspostavljanju pravih komšijskih odnosa u Ahmićima.” osjeta Ahmićima dolazi baš dan uoči sedamnaeste godišnjice ovog zločina u tom selu u srednjoj Bosni, za koji je Haški tribunal osudio bivšeg potpredsjednika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Darija Kordića na 25 godina zatvora.Ratni komandant Operativne zone HVO-a za centralnu Bosnu, general Tihomir Blaškić u prvstepenom postupku osuđen je na 45 godina zatvora za ovaj i druge zločine u srednjoj Bosni, ali mu je kazna nakon žalbenog postupka smanjena na devet godina.Paška Ljubičića, ratnog komandanta vojne policije HVO-a u Sud BiH osudio je na deset godina zatvora.

 Ratni komandant vojne policije HVO-a u srednjoj Bosni Vlado Šantić i Drago Josipović, koji su lično učestvovali u napadu na Ahmiće osuđeni su u Hagu na 18 (Šantić) i 12 godina (Josipović) zatvora. Na deset godina u Haagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je srušio džamiju u tom selu.Nakon posjete Ahmićima, hrvatski predsjednik otići će i u Grabovicu kod Mostara, gdje su vojnici 9. i 10. motorizovane brigade Armije BiH 8. i 9. septembra 1993. ubili 33 hrvatska civila.Ivo Pranjković iz Križančevog sela kaže kako je pozitivno s obje strane da se vidi stradanje i jedne i druge strane:“I da se jednom prekine ta glupost, te da se živi dalje, da se ide naprijed, u budućnost.” Sudovi u BiH za ovaj zločin su osudili neposredne počinioce na po 13 godina zatvora: Seada Karagića, Nihada Vlahovljaka i Harisa Rajkića, Enesa Šakraka na deset godina i Mustafu Hotu na devet godina.Za ovaj zločin u Hagu je 2007. godine oslobođen optužbe zamjenik ratnog komandanta armije BiH Sefer Halilović, a zločin u Grabovici nije uvršten u hašku optužnicu protiv Halilovićevog nadređenog, ratnog komandanta Armije BiH Rasima Delića.

Riješiti otvorena pitanja                  U srijedu se hrvatski predsjednik sastao u sa Predsjedništvom BiH, a tokom razgovora složili su se da se vanjskopolitički ciljevi dvije zemlje poklapaju, te da će Hrvatska, koja je na pragu EU, biti od velike pomoći BiH.Dogovoreno je da će biti inicirani sastanci na nivou vlada dvije države, na kojim će se pokušati riješiti već godinama otvorena pitanja između dvije države, posebno problem definisanja granice na moru, bh. korištenja hrvatske luke Ploče, povratak Hrvata u BiH i imovinska pitanja.U obraćanju zastupnicima u Parlamentu BiH ali i članovima diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, hrvatski predsjednik je poručio rekao da je došlo novo doba koje traži novu politiku.Josipović je rekao nakon sastanka sa visokom predstavnikom Valentinom Inzkom da je suverenitet BiH nesporan i da je "svaka priča o razdruživanju ili otcepljenju entiteta neprihvatljiva".(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku