hamburger-icon

Kliker.info

Josipović i Kosor donijeli zajedničku izjavu o politici Hrvatske prema BiH

Josipović i Kosor donijeli zajedničku izjavu o politici Hrvatske prema BiH

12 Januara
21:02 2011

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor donijeli su zajedničku izjavu o podršci Republike Hrvatske euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine u kojoj stoji kako Hrvatska posebno važnim drži da se jasno i kroz sve nivoe vlasti utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.U izjavi stoji da RH podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i njen ulazak u punopravno članstvo EU-a i NATO-a, jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana, te izražava uvjerenost da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja u potpunosti funkcionira i ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO.

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njezin ulazak u punopravno članstvo EU i NATO. – Republika Hrvatska potiče i susjedne zemlje da jasno i nedvosmisleno potvrde svoju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te da, u skladu s vlastitim nastojanjima i napredovanjem u euroatlantskim integracijskim procesima, iskažu punu podršku i solidarnost opredjeljenju BiH da postane punopravna članica EU i NATO saveza. – Republika Hrvatska će se zalagati unutar međunarodne zajednice, a posebno u EU, za sigurnu i predvidljivu europsku perspektivu BiH u procesu prilagođenim specifičnim potrebama, regionalnom položaju i strukturi BiH. – Republika Hrvatska smatra da se održivi politički dogovor o funkcionalnom ustroju BiH i mehanizmima zaštite ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana može stvoriti jedino dogovorom unutar same Bosne i

 Hercegovine. – Republika Hrvatska potiče sve učesnike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno pristupe dogovorima o reformama koje su potrebne da bi BiH mogla učinkovito i brzo ući u pregovore za članstvo u EU i NATO-savezu.

– Republika Hrvatska smatra da je u dogovoru o reformama nužno uvažavati interese svih u Bosni i Hercegovini, te dogovor treba temeljiti na paketu reformi koje podjednako uvažavaju i bojazni i potrebe sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH. – Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao punofunkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda. – Republika Hrvatska u ovom trenutku posebno važnim drži da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi. – Republika Hrvatska poziva sve učesnike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama. – Republika Hrvatska posebno poziva sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima", stoji u današnjem saopćenju iz hrvatske Vlade.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku