hamburger-icon

Kliker.info

Josip Brkić : Pristupanje NATO-u odvija se na nivou države, ne treba nam referendum

Josip Brkić : Pristupanje NATO-u odvija se na nivou države, ne treba nam referendum

19 Januara
05:39 2023

Rasprava koja se u Bosni i Hercegovini vodi o članstvu u NATO savezu bespotrebno je opterećenje za politički prostor, smatra zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić jer je prema njegovim riječima put do članstva složen, i – bez obzira na političke stavove – dio vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine.

Brkić, koji obavlja i dužnost predsjedavajućeg Komisije za saradnju sa NATO savezom, u razgovoru za N1 rekao je da alternativa pristupanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO savezu vodi zemlju u izolaciju, te napominje da je na tom putu važno ispuniti sve kriterije.

“Članstvo je dvosmjerni proces i sam NATO treba odlučiti želi li primiti novu zemlju u članstvu”, rekao je Brkić za N1.

Podsjetio je na to da vrlo jake demokratije i oružane snage Švedske i Finske, koje žele pristupiti ovom savezu, imaju izazove koji ih “koče” na tom putu, unatoč njihovoj izvrsnoj opremljenosti.

“Važno je da BiH nastavi surađivati sa NATO-om, da izrađujemo reformske programe i radimo evaluaciju, ali i da imamo politički dijalog sa NATO savezom”, poručio je zamjenik ministrice vanjskih poslova i prvi čovjek Komisije za saradnju sa NATO savezom.

Politički stavovi Republike Srpske

Na pitanje kako komentira stav političkih predstavnika iz entiteta Republika Srpska kad je riječ o pristupanju NATO alijansi, Brkić napominje da se ovaj proces odvija na nivou države Bosne i Hercegovine.

“Bilo bi lakše da je politički stav u Republici Srpskoj drugačiji. Ipak, kretanje prema NATO savezu je vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, a vanjska politika je na razini BiH. I sve ono što se događa u kontekstu suradnje sa NATO savezom je pod kapom države BiH”, pojasnio je Brkić.

On je naglasio kako je Bosna i Hercegovina već prepoznata kao “dio rješenja” kad je riječ o odnosu sa NATO alijansom. U tom smislu, zvaničnik ministarstva vanjskih poslova navodi i misije u kojima su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali:

“BiH je sudjelovala u vojnoj misiji NATO-a u Afganistanu, dali smo doprinos globalnoj sigurnosti, i prepoznati smo kao dio rješenja, a ne kao dio problema. Očekujem da Predsjedništvo BiH razmatra nove zahtjeve koji će dolaziti pred BiH, da budemo dio vojnih misija koje osiguravaju i učvršćuju mir u kriznim područjima u svijetu”, naveo je u razgovoru za N1 zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić.

Brkić je rekao da referendum nije jedina opcija da bi se, u konačnici, pristupilo alijansi.

“To nije jedini način da država donese suverenu odluku da dio svog suvereniteta prenese na NATO ili EU. Podsjetit ću na slučaj prijateljske Crne Gore koja je u Parlamentu donijela odluku”, rekao je Brkić te raspravu o članstvu u NATO savezu, u slučaju BiH, naveo kao opterećujućom raspravom za domaći politički prostor.

“Trebamo se usmjeriti na reforme kako bi nas NATO pozvao, pa da Protokol o pristupanju bude potpisan, a onda i ratificiran od svih zemalja članica, zatim danas  glavni tajnik NATO-a ponovo pozove – pitanje članstva više opterećuje politički prostor u Bosni i Hercegovinu, više nego što je ono povezano sa NATO putem BiH”, zaključio je Brkić.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku