hamburger-icon

Kliker.info

Jones ne odustaje : Mogu li Amerikanci spasiti butmirski proces

Jones ne odustaje : Mogu li Amerikanci spasiti butmirski proces

16 Novembra
06:03 2009

Sastanci predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije sa liderima političkih stranaka u BiH bit će nastavljeni, potvrđeno je nam iz Ambasade SAD u BiH, ali ne i tačan datum početka tih razgovora.Iz Ambasade navode da će razgovori biti nastavljeni na različitim nivoima i da očekuju da će zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stuart Jones doputovati u BiH kako bi učestvovao na ovim sastancima.

Dio po dio                  Kako "San" saznaje, Jones će u našu zemlju doputovati danas i susrest se sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA, te posjetiti i predsjednika SDP -a Zlatka Lagumdžiju.Tihić očekuje da će na sastanku sa Jonesom razgovarati "uopšteno o butmirskom procesu, paketu ustavnih promjena…" – Mi smo uvjetno prihvatili taj paket i to je ono minimalno ispod čega nećemo pristajati. Sve je bolje činiti osim stagnirati i ja mislim da treba samo razgovarati jer ćemo tako jedino doći do konkretnijih rezultata. Ne možemo riješiti sve probleme odjednom, ali vrijedi pokušati bar dio po dio rješavati. Ovaj paket rješava samo 50 posto problema, a ne sto posto, ali to nije razlog da ga odbijemo – kazao je za naš list Tihić.U SDP-u također očekuje da će ovi razgovori dati konkretne rezultate, ali još nisu dobili zvaničnu potvrdu sastanka, niti teme razgovora.

Dodik „zauzet"          – Naš stav je nepromijenjen. Mi smo rekli da ćemo se rado odazvati na poziv Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a kad pozivi dolaze od domaćih lidera koji čine vlast u BiH, tu se ne odazivamo, jer ne vidimo nikakve konkretne rezultate – istakao je u izjavi za „San"  Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP-a.Ni u SNSD-u nemaju zvaničnu informaciju o terminu održavanja sastanaka ali i njihova nezvanična informacija je, kako kažu, da će sastanak šefa te stranke Milorada Dodika sa Jonesom također biti održan danas.- Dodik se već izjasnio da, i ako bude održan sastanak, danas on neće učestvovati jer ima isplanirane obaveze.Ne znam kakva očekivanja da imamo od toga! Ma šta da vam kažem – taj proces liči na bodljavinu bakova, kao što je to nekad bila Grmečka korida. To se organizuje kao predstava za narod – rekao nam je Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD – a.  

Optimizam HDZ-a            Iz HDZ-a također poručuju će se odazvati pozivu međunarodnih diplomata. U toj stranci od Jonesove posjete očekuju konkretnije rezultate nastavka Butmirskog procesa.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku