hamburger-icon

Kliker.info

Jonathan Moore u Potočarima : Obavijestit ću Bijelu kuću o stanju u Srebrenici

Jonathan Moore u Potočarima : Obavijestit ću Bijelu kuću o stanju u Srebrenici

17 Marta
08:49 2012

Sjedinjene Američke Države pomno će pratiti dešavanja u vezi sa Srebrenicom, izjavio je jučer zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore) tokom posjete Srebrenici. – Srebrenica je posebno mjesto za SAD. Genocid koji se dogodio ovdje privukao je pažnju cijelog svijeta. Vi znate da je SAD suosnivač Memorijalnog centra Potočari i mi imamo obavezu da se iskaže poštovanje prema žrtvama i održi nivo dostojanstva – kazao je Mur. 

Izbori su tema               On je kazao da će o jučerašnjim razgovorima u Srebenici Ambasada poslati izvještaj Bijeloj kući i Stejt departmentu. Također, naglasio je da se SAD želi pobrinuti da izbori u Srebrenici odražavaju poglede i stavove svih njenih ljudi. Mur je jučer obavio odvojene razgovore sa zamjenikom načelnika Srebrenice Ćamilom Durakovićem, predsjednikom Skupštine općine Radomirom Pavlovićem te bivšim načelnikom općine Abdurahmanom Malkićem. Također, susreo se s majkama Srebrenice te položio cvijeće u Memorijalnom centru Potočari te odao počast žrtvama genocida. Naglašavajući da su tema bili dolazeći izbori, Mur je naglasio da je za Ambasadu važno da sasluša i razumije zabrinutost ljudi koji žive u Srebrenici. – Nisam došao da bih najavio neke odluke, ja sam ovdje da dobijemo informacije i vidimo  na koji način možemo riješiti problem Srebrenice – poručio je Mur.

Rane su svježe                   On je naglasio da situacija na terenu "uvijek izgleda drugačije nego što izgleda iz Sarajeva i Ambasade".- Moj je utisak da postoji poštovanje jednih prema drugima, da postoji želja da se nađe zajednički pristup prema rješavanju pitanja vezanih uz izbore. Ali, rane su još veoma svježe. Neću reći da će sve biti jednostavno. Ali, ono što vam sigurno mogu obećati jeste da će SAD pomno pratiti situaciju u Srebrenici – poručio je Mur.

Omogućiti glasanje            U razgovoru s ambasadorom Murom, majke Srebrenice, saznajemo, izrazile su strah za budućnost preživjelih Srebreničana te zatražile da Ambasada SAD-a pomogne. – Ako je Srbima koji žive u Srbiji i imaju dvojno državljanstvo omogućeno da glasaju u Srebrenici, ko to ima pravo zabraniti Srebreničanima koji žive u BiH da glasaju za svoj grad – kazala je Nura Begović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku