hamburger-icon

Kliker.info

John Kerry poručio Kongresu : Ako Washington raskine3 sporazum s Iranom, stradat će dolar !?

John Kerry poručio Kongresu : Ako Washington raskine3 sporazum s Iranom, stradat će dolar !?

12 Avgusta
05:26 2015

kerry71Ako Sjedinjene Države raskinu povijesni dogovor s Iranom o njegovom nuklearnom programu, posebice u slučaju da ga odbaci Kongres, stradat će dolar kao svjetska rezervana valuta, upozorio je u utorak američki državni sekretar John Kerry.

“Ako se okrenemo i odbacimo sporazum, to će biti brzi recept da američki dolar prestane biti  međunarodnav rezervna valuta”, upozorio je Kerry na konferenciji u New Yorku koju je organizirala novinska agencija Thomson Reuters.

Dodao je da se udarac na zelene novčanice neće dogoditi od danas do sutra.

“Ali komplikacije će biti ogromne, uz spoznaju o drugoj rezervnoj valuti jer su se Sjedinjene Države loše ponijele, ne poštivajući tekst potpisan u Beču 14. jula između Irana i velikih sila” (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka).

U slučaju odbacivanja tog sporazuma, John Kerry je rekao da strahuje od “dubokog negativnog uticaja na svijest  ljudi o vodstvu i vjerostojnosti Amerike”.

“Ako nećemo ispoštivati taj sporazum, ne samo da ćemo napustiti naše saveznike (Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku) i sudionike (Rusiju i Kinu) već ćemo izgubiti i naš moralni imperativ”, rekao je Kerry.

Ako SAD tako postupe, izgubit ćemo podršku nekih partnera Washingtona u pogledu sankcija kao i njihovu podršku u slučaju potrebe za upotrebom vojne sile.Kerry je glavni tvorac teksta iz Beča koji treba jamčiti da Iran nikada neće imati atomsku bombu u zamjenu za postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija.

Državni sekretar se sedmicama  žestoko bori za to povijesno rješenje nuklearnog neširenja.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku