hamburger-icon

Kliker.info

John Bolton zaprijetio Hagu : “Međunarodni krivični sud je mrtav za nas”

John Bolton zaprijetio Hagu : “Međunarodni krivični sud je mrtav za nas”

11 Septembra
06:43 2018

Američka administracija zaprijetila je sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu ako sprovede istragu optužbi da su američka vojska i obavještajci počinili ratne zločine u Avganistanu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John  Bolton je u obraćanju konzervativnoj organizaciji „Federalističko društvo“ u Vašingtonu poručio da Sjedinjene Države neće sarađivati sa sudom u Hagu koji, kako je ocijenio, nema jurisdikciju nad američkim državljanima ili drugim nacijama koje nisu potpisale ugovor o njegovom osnivanju.

Bijela kuća zauzela je oštar stav prema Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (MKS). U prvom velikom govoru od preuzimanja položaja savjetnika za nacionalnu bezbjednost, John  Bolton je zaprijetio uvođenjem sankcija sudijama i tužiocima, ako pokušaju da krivično gone Amerikance zbog poteza u Avganistanu.

„Uoči obilježavanja godišnjice napada 11. septembra, želim da uputim jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika. Sjedinjene Države upotrijebiće sva neophodna sredstva da zaštite naše državljane i saveznike od nepravednog krivičnog gonjenja pred ovim nelegitimnim sudom.”

Tužiteljka suda u Hagu Fatu Bensuda prošle godine je zatražila sudsko ovlašćenje da istraži optužbe o zločinima koje su navodno počinili pripadnici američke vojske i Centralne obavještajne agencije.

Optužbe za ratne zločine zasnovane su na izveštajima o tajnim pritvorima u Avganistanu i na terirorijama drugih zemalja koje su potpisnice ugovora o osnivanju MKS-a.

Bolton je najavio da bi Sjedinjene Države, u slučaju da MKS pokrene istragu, zabranile sudijama i tužiocima da uđu u SAD, zamrzle bi im imovinu u američkim finansijskim institucijama ili čak pokušale da ih krivično gone pred američkim sudovima. Bolton je ocijenio da sud ugrožava “ustavna prava Amerikanaca” i američki suverenitet.

“Nećemo sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom, nećemo mu pružati nikakvu pomoć, niti ćemo mu se pridružiti. Pustićemo da sud sam odumre. Što se nas tiče, sud je već mrtav.“

Uz sankcije, Sjedinjene Države mogle bi i da pregovarajo o više obavezujućim, bilateralnim sporazumima kojima bi se drugim zemljama zabranjivalo da izručuju Amerikance sudu u Hagu.

“Ramotrićemo preduzimanje koraka u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da ograničimo široka ovlašćenja suda, između ostalog i da osiguramo da nema jurisdikciju nad Amerikancima i državljanima naših saveznika koji nisu ratifikovali Rimski statut”, naglasio je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, inače dugogodišnji protivnik Međunarodnog krivičnog suda.

Međunarodni krivični sud ima mandat da krivično goni odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Bivši predsjednik Bill Clinton potpisao je Rimski statut koji je stupio na snagu 2002. godine, ali je njegov nasljednik George Bush  to odbacio, navodeći da bi Amerikanci mogli da budu krivično gonjeni iz političkih razloga.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 11 Septembra, 08:45

    Amerićki režim hoće da bude Supermen ili NADMEN te neodgovoran za svoje postupke na tlu drugih zemalja.Neće moći ,ovo je sud za krivična djela a ne za države,Svako djelo je čin pojedica samog ili u grupi.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku