hamburger-icon

Kliker.info

Jobs Act : Poticaj za posao – ili kako uzeti pare od budala?

Jobs Act : Poticaj za posao – ili kako uzeti pare od budala?

07 Aprila
14:23 2012

Tek što je američki predsjednik Obama potpisao zakon kojim bi se trebalo potaći poduzetništvo, rasplamsala se i polemika: otvara li taj Jobs Act zapravo širom vrata i prevarantima za nove pljačke ulagača?Američki predsjednik je uvjeren kako je takozvani Jobs Act (što je kratica za Jumpstart Our Business Startups Act, Početna pomoć za novoosnovane tvrtke) paket mjera kojim će se pomoći mladim i novoosnovanim tvrtkama da dođu do potrebnog kapitala kako bi razvile svoje poslove. Prilikom potpisivanja zakona proteklog četvrtka (5.4.), američki predsjednik je još jednom podsjetio svoju naciju kako smo "mi nacija onih koji djeluju" i kako je ta zemlja "najbolja zemlja na planetu kako bi se ostvario posao", objavio je Deutsche Welle.
 
Konzervativci slave
 
Nakana američkog predsjednika može zvučati dobro, jer se tim propisom, koji je već usvojio Senat i Predstavnički dom golemom većinom, uveliko uklanjaju birokratske prepreke novoosnovanim i mladim tvrtkama da prikupe kapital koji im je potreban. Već i preko interneta se mogu obratiti svim zainteresiranima i sakupiti do jednog miliona dolara. Zakon olakšava život i kompanijama koje se bave novčanim poslovanjima, jer i hedge-fondovima dozvoljava oglašavanje i privlačenje ulagača reklamom.Američka konzervativna štampa slavi ovu mjeru i list Economist naslovljava članak kako je to "kapitalizam bez lisica na rukama". Wall Street Journal također ističe kako je to "potpuna pobjeda reformskih snaga", ali mnogi i u SAD-u ističu kako ovaj propis o manje birokracije ima svoju cijenu – i to vrlo visoku cijenu.Ipak, nakon svih "balona" koji su pucali preko noći na tržištu kapitala u posljednjih dvadesetak godina i sve oštrijih mjera nadzora financijskih tržišta, manje birokracije za nove poslovne poduhvate praktično znači da nitko neće uopće kontrolirati što se nudi ulagačima i što onda oni rade s novcem ulagača. Ljevičarski blog Daily Kos piše kako "predsjednik vjeruje da se legalizacijom prevare mogu stvoriti radna mjesta". Zapravo čak i konzervativni list Economist navodi da pomalo smeta ta prevelika sloboda "Crowdfundinga", sakupljanja sredstava "od mase".
 
Idealne okolnosti, ali…
 
U idealnim okolnostima se pokazalo kako novac, sakupljen od prijatelja, poznanika i ograničenog kruga zainteresiranih, može pomoći novoosnovanoj tvrtki – ali je tu bitno da ulagači znaju kome daju svoj novac. Economist tako piše kako je "Crowdfunding učinkovito sredstvo za prikupljanje novca, ali i dobro sredstvo kockarima da bi izvukli novac od budala". Jer po tom novom propisu, gotovo da nitko od nadležnih neće ni pitati, je li ulog vrijedan i papira na kojem je tiskan, dok je ukupan iznos manji od milijun dolara i dok ima manje od 2.000 ulagača.Američki predsjednik Obama se ovim mjerama nada mobilizirati golema sredstva koja se građani više ne usude ulagati u gospodarstvo. Program Jobs Act bi trebao biti težak 447 milijardi dolara, ali i New York Times piše kako ovo više naliči na "loš nastavak lošeg filma" koji je već više puta doveo do krize.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku