hamburger-icon

Kliker.info

Jevrejska zajednica u BiH: Još smo tu, i dok nas ima, bićemo dio vas!

Jevrejska zajednica u BiH: Još smo tu, i dok nas ima, bićemo dio vas!

19 Decembra
06:03 2022

I ove godine Jevreji čitavog svijeta obilježavaju svoj praznik – Festival svjetlosti – Hanuku, koja se slavi osam dana. Prvi dan slavlja ove godine je 18. decembar 2022. godine.

Tih dana palimo svjećice na posebnom osmerokrakom svijećnjaku koji zovemo hanukija. Svake večeri tih osam dana pale se svjećice uz poseban ritual i molitve posvećene ovom velikom prazniku za Jevreje.

NESTAJANJE

Toliko o značaju praznika Hanuke.

Mala je danas naša jevrejska zajednica u Sarajevu i još manja u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. A nekada nas je bilo puno više, širom naše domovine. Bilo nas je više desetina hiljada pred Drugi svjetski rat, a danas nas je manje od 1.000 u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Razloge našeg nestajanja svi znamo.

Želim nešto da kažem o toj zajednici Jevreja u BiH koja se proteže od dana kada nas je oko 1565. godine Otomanska imperija primila da dođemo i tu ostanemo. A lutala je ta naša zajednica po Evropi još od 1492. kada su nas prognali sa Pirinejskih prostora.

Od dana naših prvih naseobina u Bosni i Hercegovini, ta se mala skupina jevrejskih porodica naseljavala širom Bosne. Želim da kažem da se značaj jevrejske zajednice u našoj domovini Bosni i Hercegovini ne ogleda u sadašnjem malom broju članova, već u ogromnom doprinosu koji je ta zajednica imala za domovinu, od davnih dana kada nas je Bosna primila. I od tih prvih dana dolaska u Bosnu i Hercegovinu, mi smo osjećali tu zemlju svojom, isto onako kao što je osjećamo i danas, kada se naš broj mjeri na nekoliko stotina

Naša ljubav prema domovini nije se nimalo smanjila smanjenjem broja naših članova.

I od prvih dana dolaska u Bosnu i Hercegovini, trudili smo se da se brzo uklopimo u svakodnevni život zemlje, da naučimo jezik, da doprinesemo njenom razvoju, da se osjećamo dijelom te zajednice. Donijeli smo iz progonstva naše znanje, naše umijeće da trgujemo, da govorimo nekoliko svjetskih jezika. Donijeli smo naše pjesme, plesove i običaje. Donijeli smo naše obrazovanje u nauci, liječenju, finansijskim poslovima, kulturi i još mnogo čemu.

Trebalo je vremena da nas prihvate starosjedioci, a to se desilo kada su spoznali ko smo, šta smo i šta sve znamo i umijemo. I sve to doneseno u našu novu domovinu mi smo dijelili sa našim komšijama, prihvatali i njihove običaje, ne zaboravljajući našu kulturu.

Svakako, mi danas govorimo o Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ali ne zaboravimo da smo mi bili dio naše Jevrejske zajednice u bivšoj Jugoslaviji, i da smo i tu našu nekadašnju domovinu gradili i voljeli, kao i svi ostali narodi koji su njoj tada pripadali.

Šta je od bivše nam zajedničke domovine ostalo, znate i sami.

Jevrejska tradicija ne dozvoljava da se mi hvalimo bili čime učinjenim. Sve što radimo, radili smo za dobrobit svih, i niko se ne treba izdvajati svojim udjelom. Mi ne želimo da se bilo čime izdvajamo iz našeg okruženja i zato ne želimo da nabrajamo naš doprinos domovini. Ko to ne zna, neka prouči našu istoriju i naš život u Bosni i Hercegovini.

Naša je zajednica Jevreja uvijek željela da rastemo, razvijamo se i živimo u miru i saradnji sa svim našim susjedima. Vjerujemo da smo bili i ostali dio te zajednice naroda koji danas naseljavaju prostore na kojima živimo. Mi nismo ništa drugačiji, neki “drugi”. Mi smo isto što ste i vi, građani koji grade, vole i čuvaju svoju domovinu.

Jevreji su bili i ostaće dio Bosne, kakva god ona bila, i sviđala se ona nekome ili ne. Mi dijelimo sudbinu naroda koji nas okružuju u toj zemlji koja danas prolazi kroz težak period. Mi i sada, nas nekoliko stotina Jevreja Bosne i Hercegovine, želimo samo da i dalje gradimo našu domovinu koja nas je primila kada nam je bilo teško. Zaista, izuzetno teško, jer nas niko nije želio primiti nakon izgona iz Španije.

ZAJEDNIČKA SUDBINA

Obećala je ta jevrejska zajednica sama sebi, da će u Bosni i Hercegovini postojati dok god bude ijedan njen član živ. To smo dužni sami sebi, kao i našoj domovini čiju sudbinu i danas dijelimo. Pomagali smo i pomagat ćemo koliko znamo, možemo, i koliko nam sve okolnosti dozvoljavaju.

A, za sve one koji se i dalje čude i komentarišu broj naših članova, kažemo:

JOŠ SMO TU, I DOK NAS IMA, BIĆEMO DIO VAS!

Jahiel Kamhi (Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Shalom
    Shalom 19 Decembra, 09:29

    Zivi i zdravi nam bili i s nama ostali
    Shalom

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku