hamburger-icon

Kliker.info

Jerko Lijanović : Trebamo što prije preuzeti pravnu tekovinu EU

Jerko Lijanović : Trebamo što prije preuzeti pravnu tekovinu EU

30 Novembra
14:25 2010

Potpredsjednik stranke Radom za boljitak, Jerko Ivanković Lijanović, kaže da građani BiH zaslužuju programski savez partija okupljenih oko evropske ideje.

RSE: Gospodine Ivankoviću, koliko su realne mogućnosti za stvaranje evropske programske koalicije u BiH?

Ivanković Lijanović: Izborni rezultati su takvi da većinu u oba Doma Federalnog parlamenta ima Narodna stranka Radom za boljitak, SDP i SDA, uključujući i po trećinu u Domu naroda, gdje bi mogli implementirati izvršnu vlast Federacije, a isto tako, značajnu većinu u broju zastupnika u parlamentarnoj Skupštini BiH izabranih iz Federacije. Mislim da možemo doći do jedne programske koalicije koja će, umjesto etničkog konflikta, generirati etničku suradnju, koja će, umjesto siromaštva, nuditi ekonomski razvoj, i posebno, umjesto izolacije, nuditi evropske integracije. Mi objektivno nemamo alternativu u odnosu na Evropsku uniju i što prije uzmemo evropske standarde, tj. pravnu tekovinu EU, prije ćemo sve stvari rješavati. Odugovlačenje će, praktično, samo otežati cijeli taj put.

RSE: Pomenuli ste političke partije iz Federacije. Možete li očekivati podršku iz Republike Srpske, kad je riječ o Parlamentu BiH?

Ivanković Lijanović: Mi u NS Radom za boljitak smatramo da niti mi, izabrani iz Federacije, trebamo određivati tko bi trebao biti u toj većini iz RS, a isto tako ne trebamo dozvoliti da netko iz RS određuje tko bi u toj većini trebao biti iz FBiH. Iz RS su dobrodošle one stranke koje su zainteresirane za jednu ovakvu programsku koaliciju. Da li su to SNSD i SDS zajedno, sa trinaest zastupnika, ili je to SNSD sa svojim koalicionim partnerima unutar Vlade RS, Demokratskim narodnim savezom, sa devet zastupnika, da li su to SDS ili PDP, sa pet zastupnika – sve je prihvatljivo, ali je bit da se dođe do programske koalicije koja će povući ovu zemlju naprijed.

RSE: Kako gledate na ozbiljan zastoj BiH na putu evropskih integracija? Smatrate li da to može biti i brže i bolje?

Ivanković Lijanović: Sve činjenice o tome govore – da su susjedi ispred nas, čak i Albanija ide brže od nas, a posljedice su nesagledive. Mi smo, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otvorili tržište BiH za proizvode iz EU, a sa druge strane ne možemo doći do pretpristupnih fondova za podršku našem gospodarstvu dok ne postanemo zemlja-kandidat, tako da je taj period između Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i statusa kandidata za svaku zemlju najkritičniji i jako je bitno da taj period bude što kraći. Ako taj period bude jako dugačak, onda će naša ekonomija propasti prije nego što dođe u status da bi mogla koristiti prednosti koje imamo na putu prema EU.

RSE: BiH je nedavno dobila u suštini negativan izvještaj iz Evropske komisije o napretku – treći zaredom. Kako izaći iz ovog svojevrsnog začaranog kruga?

Ivanković Lijanović: Smatramo da je prvi preduvjet da se formira ova programska proevropska koalicija, znači da iskažemo namjeru, a mi u NS Radom za boljitak smo ljudi od posla, mi i želimo više pokazati djelima nego riječima. Trebamo što prije pravnu tekovinu EU preuzeti i implementirati u BiH i što prije doći do statusa kandidata, kako bi mogli koristiti pretpristupne fondove Evropske unije za podršku našem gospodarstvu. Posebno će tu poljoprivreda imati jednu snažnu podršku, a ona je jedna i od najkritičnijih grana, jer negdje preko 40 posto legislative se odnosi samo na poljoprivredu, što govori da svaka zemlja o poljoprivredi jako vodi računa, a i Evropska unija isto tako.

RSE: Prema nekim analizama nivoa multietničkog sastava političkih partija, vaša stranka Radom za boljitak je u samom vrhu. Da li je to bilo teško postići?

Ivanković Lijanović: To je nastalo prirodno. Program Narodne stranke Radom za boljitak da je očito prihvatljiv svima u BiH – i struktura u našim organima stranke, a i struktura birača je pokazala da taj program nije namijenjen samo jednoj etničkoj skupini, nego je prihvatljiv za sve etničke skupine. Mi to ništa posebno nismo kreirali, to je nastalo prirodno i zbog toga nam je to drago. A mi smatramo da ova zemlja može samo naprijed, sa višeetničkim strankama koje njeguju ove vrijednosti etničke suradnje, koje njeguju ekonomski razvoj, jer – bez toga nam nema budućnosti.  Gordana Sandić-Hadžihasanović (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku