hamburger-icon

Kliker.info

Jerko Lijanović sve bliže Lagumdžiji : Možda podržimo novu koaliciju

Jerko Lijanović sve bliže Lagumdžiji : Možda podržimo novu koaliciju

14 Jula
05:22 2012

 Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, čije su ruke u federalnom Parlamentu presudne da se pokrene smjena predsjednika i potpredsjednika Federacije koji su barijera rekonstrukciji federalne Vlade, u intervjuu za Dnevni list govori o aktualnoj situaciji i ne isključuje ni jednu mogućnost. Kaže kako će možda podržati novu koaliciju, no za to su im potrebna određena jamstva. Lijanović, koji je i aktualni ministar poljoprivrede i zamjenik federalnog premijera, ističe kako je potrebno da Vlada radi u punom kapacitetu sve dok se ne napravi bolja.

Pitanje na koje ovih dana odgovor čeka i nova i stara koalicija, ali i građani Federacije jest – hoće li se Narodna stranka Radom za boljitak pridružiti novoj koaliciji u Federaciji?

– Znam da očekujete decidiran odgovor “da” ili “ne”, ali, nažalost, morat ću odgovoriti s “možda”, jer još uvijek nemamo određena jamstva od naših koalicijskih partnera koja bi jamčila primjenu “Boljitkova” koncepta Vlade narodnog jedinstva. U toj Vladi bi sudjelovale sve stranke koje moraju biti na tragu programa te Vlade, a koji je zasnovan na pet ekonomskih točaka koje za osnovni cilj imaju ekonomski oporavak Federacije BiH i otvaranje novih 100.000 radnih mjesta za njezine građane, posebice za mlade ljude.

U SDP-u i HDZ-u BiH očekuju da zastupnici Narodne stranke Radom za boljitak podrže smjenu predsjednika i potpredsjednika Federacije, Živka Budimira i Mirsada Kebe. Hoće li se to dogoditi i kada?

– Ustavom je definirano da predsjednika i potpredsjednika Federacije može smijeniti samo Ustavni sud i to pod određenim uvjetima, a to su: da prekrše zakletvu ili da nisu u mogućnosti obavljati svoje funkcije, a sad ni jedan od ova dva uvjeta nisu ispunjeni, tako da je teško očekivati da može doći do njihove smjene.

Evidentno je da Vaša inicijativa za formiranje Vlade narodnog jedinstva nije naišla na potporu. Kako će se dalje ponašati “Boljitak” u aktualnoj situaciji i je li za Vas uopće prihvatljivo ono što nudi SDP, a to je da “Boljitak” uzme jedno ministarstvo iz bošnjačke kvote? Znamo da ste vi multietnička stranka, ali osporava li Vam se ovim to da ste i hrvatska?

– Mi smatramo da aktualna Vlada treba raditi u punom kapacitetu u interesu građana Federacije sve dok se ne dogovori bolja Vlada od ove. Očito da od ove Vlade bolja može biti Vlada narodnog jedinstva i kako god vrijeme bude odmicalo, to rješenje će biti sve prihvatljivije za sve političke opcije. Mi kao višenacionalna stranka možemo sudjelovati u Vladi u kvotama srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali isto tako i u samo hrvatskoj ili samo bošnjačkoj ili samo srpskoj kvoti. Naši ministri će provoditi politiku Narodne stranke Radom za boljitak, neovisno o tomu iz kojeg reda naroda dolaze. Kao što smo do sad imali ministre iz hrvatskog i srpskog naroda, a nismo imali iz reda bošnjačkog naroda, isto tako nema zapreka da u nekoj novoj Vladi imamo ministra iz bošnjačkog naroda, a nemamo iz hrvatskog ili srpskog. Zbog ovoga nećemo biti manje ni hrvatska ni srpska stranka, niti smo sad manje bošnjačka stranka, zato što nemamo ministra iz bošnjačkog naroda.

Što mislite, može li uopće doći do rekonstrukcije vlasti i u Federaciji i u državi? Do kada se to može dogoditi?

– Naravno da može. Nitko od nas nije pretplaćen da bude u vlasti. Mi smo i ranije tvrdili da je ova Vlada dobro radila i treba jasno reći da to nije razlog zbog čega se radi rekonstrukcija. A kada će doći i hoće li je u konačnici biti, ja to ne bih potvrdio iz više razloga, jer ne ovisi samo o Narodnoj stranci Radom za boljitak. Mi jesmo za rekonstrukciju vlasti, ali pod uvjetom da to bude bolja Vlada od ove.

Bilo je govora da se može dogoditi i scenarij da federalna Vlada u sadašnjem sastavu ostane do idućih izbora 2014. Je li to moguće i što Vi mislite o takvom scenariju?

– Teško je očekivati takav scenarij, ali ako bi se on i dogodio, aktualni premijer bi imao dvije “većine” u Parlamentu Federacije i ukoliko bi se iste natjecale tko će uraditi više i kvalitetnije posla u Parlamentu, to bi za građane Federacije moglo biti najbolje rješenje.

Zlatko Lagumdžija izjavio je da je platforma propala i da je do rekonstrukcije i u državi i u Federaciji moralo doći jer su SDA i HSP blokirali važne razvojne projekte. Je li to, po Vama, tako i što mislite o tome?

– Evidentno je da je bilo određenog rivalstva između SDP-a i SDA koje je, po meni, prouzročilo ovakav razvoj događaja, što ne mora biti loše, ako budemo donosili dobre odluke u idućem razdoblju.

Može li nova koalicija bolje funkcionirati i donijeti nešto bolje državi i građanima?

– U ovom trenutku ne vidimo što bi to moglo biti bolje, ali ćemo vrlo brzo vidjeti u Parlamentu kojom brzinom i kakve kvalitetne odluke ta većina donosi.

Pred nama su lokalni izbori. Što očekujete za Narodnu stranku Radom za boljitak, a što predviđate za ostale?

– Na lokalne izbore 2012. izlazimo ukupno u 86 općina u BiH. U FBiH izlazimo u 68 općina, a u RS-u u 18 općina. Osim navedenog, izlazimo na izbore i u Brčko Distriktu BiH. Ukupan broj kandidata s kojima izlazimo na izbore je 1351, od čega u FBiH imamo 1164 kandidata, u RS-u 185 kandidata, dok u Brčko Distriktu BiH imamo 2 kandidata.U ove brojke su uračunati i kandidati za gradonačelnike (14) i nacionalne manjine (4). Kao višeetnička stranka, imamo i višeetničku strukturu na svojim listama, identičnu toj strukturi u Bosni i Hercegovini. S ponosom ističem da “Boljitak” na svojim listama ima veliki broj mladih ljudi i žena koji su nositelji pozitivnih političkih promjena u BiH. Narodna stranka Radom za boljitak na svakim izborima bilježi rast potpore birača i do 100 posto, pa s razlogom vjerujemo da ćemo i ove godine imati takav rast i potporu građana koji prepoznaju ovo što mi radimo. Ostale ne bih komentirao. Sanja Bjelica Šagovnović(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku