hamburger-icon

Kliker.info

Jelko Kacin : Republika Srpska je pred bankrotom i zbog toga im treba referendum

Jelko Kacin : Republika Srpska je pred bankrotom i zbog toga im treba referendum

19 Aprila
14:01 2011

Evropska unija nikako ne može podržati bilo kakvu destabilizaciju u regionu, a posebno ne u Bosni i Hercegovini. Te poruke su i do sada bile jasne, a ubuduće će biti još jasnije, istakao je u razgovoru za "Dnevni avaz" Jelko Kacin, slovenski poslanik u Evropskom parlamentu (EP). On je potcrtao da je "Republika Srpska pred bankrotom, pa je ovo manevar kojim se javnosti tog entiteta želi odvući pažnja i preusmjeriti prema fikcijama i iluzijama poput one da je RS odvojena od BiH".

Evropsko vijeće                                           – Mogu reći, bez namjere da govorim u ime Evropskog vijeća, da će se BiH i odluka vlasti RS o referendumu naći u vrlo skoro vrijeme na dnevnom redu zasjedanja šefova država ili vlada zemalja članica Unije – kazao je Kacin. Upozorio je i da zemlje u neposrednom okruženju BiH napreduju ka EU, Hrvatska je pri samom kraju pregovora o članstvu u EU, predstoji joj i slanje posmatrača u Evropski parlament, Crna Gora radi na ispunjenju sedam uvjeta kako bi dobila datum početka pregovora o članstvu, a sve su realnije nade da će Srbija do kraja ove godine dobiti status kandidata za ulazak u EU. – I zbog tih trendova pokušaj destabilizacije i fragmentacije BiH za međunarodnu zajednicu potpuno je neprihvatljiv – naglasio je Kacin. Naš sagovornik nije želio govoriti o tome kakve sankcije se mogu očekivati od EU.

– Institucije EU dat će nedvosmislen odgovor. Region zapadnog Balkana ipak napreduje, a neki koriste gužvu jer nisu u fokusu pažnje, pa misle da će se provući. No, mir i stabilnost u EU su od najveće važnosti i zato će Unija reagirati. Ne želim govoriti u ime šefova država ili vlada EU, te institucija same Unije, ali mogu reći da će EU odgovoriti jednim glasom – naglasio je Kacin.

Čest gost                                                       Ovrćući se na nedavnu posjetu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića Banjoj Luci, naš sagovornik kazao je da ne želi komentirati šta radi srbijanski šef diplomatije. – Ali, vidite i sami, Jeremić je često u Banjoj Luci, ali i u državama Latinske Amerike, Azije, u Africi. Koliko znam, on je iz Sarajeva, u njemu ima krvi Pozderaca… Znate kako je to – kada neko postaje veći papa i od samog Pape, to nikako nije dobro ni za njegov, ali ni za imidž onoga koga predstavlja – kazao je Kacin.

Reakcije Beograda                                  – Već sam ranije rekao da nemam ništa protiv zajedničkih sjednica vlada Srbije i RS. Ali, prije toga bih očekivao zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. To bi bila i konkretna pomoć i korist Srbije i BiH u cijelosti. Zamislite da Mađarska sazove sastanak s Vladom Vojvodine u Novom Sadu, a da pri tome ne dođe u Beograd. Siguran sam da bi to u  Beogardu izazvalo reakciju. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku