hamburger-icon

Kliker.info

Jelko Kacin : Nikolić ostavio vrlo dobar dojam u Bruxellesu , poboljšat će odnose u regiji

Jelko Kacin : Nikolić ostavio vrlo dobar dojam u Bruxellesu , poboljšat će odnose u regiji

20 Juna
13:46 2012

Slovenski eurozastupnik i izvjestitelj za Srbiju u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je za ljubljanski "Dnevnik" od srijede da je novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ostavio dobar dojam u Bruxellesu, te da će s Nikolićem doći do boljih odnosa Srbije sa svim susjednim državama i da će on "snažno obilježiti budućnost Srbije". "Nikolić je tijekom svog prvog međunarodnog posjeta Bruxellesu ostvario vrlo dobar dojam. Njegove izjave o Srebrenici i Vukovaru bile su gaf za koji smatram da će brzo biti prevladan. On kao predsjednik zaslužuje 100 dana političkog mira kako bi se dokazao. Mislim da će Nikolić snažno obilježiti budućnost Srbije", rekao je Kacin u opširnijem razgovoru za ljubljanski dnevni list.Iako je na početku došlo do uznemirenosti nekim Nikolićevim izjavama, može se očekivati da će u njegovu mandatu doći do poboljšanja odnosa Srbije sa svim susjednim državama, tvrdi Kacin.

"Susjedne države trebaju određeno vrijeme da prihvate Nikolića kao srbijanskog predsjednika. Vjerujem da će u svojim budućim izjavama on biti mnogo oprezniji i da će upućivati drukčije poruke", rekao je Kacin, dodavši da Nikolić za razliku od prethodnika Tadića ima priliku odvojiti funkciju predsjednika države i predsjednika stranke te tako omogući stvaranje operativne koalicijske vlade koja će se suočiti s gospodarskim problemima i nastaviti približavanje Europskoj uniji."Vidjet će se kakva će koalicija nastati, ali nova će vlada svakako morati konstatirati da joj je potrebna pomoć MMF-a te da država u prvom redu treba drastične reforme. Organizirani kriminal i korupcija Srbiju doslovno dave. Zato se Srbija, želi li se izvući iz problema, mora s oblaka spustiti na zemlju te se početi baviti stvarnošću, onako kako se to sada događa Grčkoj", rekao je Kacin.Kacin je ocijenio i stupanj približavanja EU-u ostalih država u regiji, pri čemu je kao trenutno vodeću naveo Crnu Goru rekavši da će "preuzeti štafetu od Hrvatske" kad je riječ o pozitivnom djelovanju eurointegracija na susjede u okruženju.Uključivanje Hrvatske u EU sljedeće godine te napredak u eurointegracijama Crne Gore i Srbije trebalo bi dovesti i do političkog "otrežnjenja" u BiH, gdje će doći do situacije da će građani od svojih političkih elita tražiti promjene jer BiH "drastično" treba status kandidatkinje za članstvo, rekao je Kacin.

Što se tiče Srbije i odnosa prema Kosovu Kacin očekuje da će ona morati prihvatiti realistični pristup pitanju Kosova koje će priznavati sve više država."Kad Kosovo prizna stota država, to će biti činjenica koju će razumijeti i u Beogradu iako će je teško prihvatiti. Nitko od Srbije ne zahtijeva priznanje Kosova kao uvjeta za početak pregovora, ali se traži dijalog sa svim susjedima. Srbija se ne može i dalje pretvarati da graniči s Albanijom", rekao je Kacin.Što se tiče Makedonije, Kacin je rekao da se je ona dovela u "samoizolaciju" jer u sukobu s Grčkom oko ustavnog imena nije pristala na kompromis koji je već bio usklađen."Treba reći ono što makedonska javnost na žalost ne zna. Da je makedonska elita bila odgovornija, bila bi sposobna prihvatiti povijesne odluke koje bi omogućile da Makedonija kroz dvije godine uđe u NATO savez. Tada bi i u Makedoniji došlo do velikih promjena na bolje, a akumulirana pozitivna energija usmjerila bi se prema Europskoj uniji", rekao je Kacin, dodajući da makedonske elite moraju spriječiti stvaranje kolektivne nacionalističke psihoze, kao u slučaju nedavnog ubojstva skupine mladih Makedonaca kad je za to optužena jedna cijela etnička skupina, što je neprihvatljivo.(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku