hamburger-icon

Kliker.info

Jelko Kacin, član Parlamenta Evropske unije: Barikade i podjele su recept za 19. stoljeće!

Jelko Kacin, član Parlamenta Evropske unije: Barikade i podjele su recept za 19. stoljeće!

03 Februara
07:30 2012

Presudom Haškog tribunala ustanovljeno je da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid i tu se nema šta dodati, izjavio je za "Dnevni avaz" Jelko Kacin, član Parlamenta Evropske unije i izvjestilac za Srbiju, nakon posljednjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. – To je fakat. To se ne komentira, to se uzima na znanje – kaže Kacin. Iako je čuo za duel predsjednika Republike Srpske i Liberalno-demokratske partije Srbije, Kacin nije želio detaljno komentirati posljednje izjave Čedomira Jovanovića da je RS nastala na genocidu, kao ni prašinu koju su one podigle.

Kako komentirate ponovno Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici?

– Ja nisam Dodikov savjetnik ni odvjetnik. Ali, tamo nije bio čovjek samo s imenom i prezimenom. Nastupao je predsjednik Republike Srpske. To su izjave u ime institucije. Zato svaka takva izjava ima svoju težinu i političku poruku.

Predsjednik RS izjavio je i da će se BiH kad-tad raspasti. Kako to komentirate?

– BiH ima jasnu evropsku perspektivu. RS ima evropsku perspektivu unutar BiH. S druge strane, Srbija će se u sljedećim fazama približavanja EU naći u veoma jasnim dilemama. Od nje će se tražiti da podržava sve susjede na njihovom putu ka EU. Mi bismo pohvalili ako bi konačno došlo do zajedničkog zasjedanja Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Treba stvarati budućnost, a ne sanjati prošlost.

Možete li biti jasniji? Može li se BiH zaista raspasti, kako to prijeti Dodik? Kako EU gleda na ove prijetnje?

– Ja ne vidim u ovom momentu prave argumente za raspad BiH. Mi moramo gledati šire i odgovarati na pitanja kakvu ekonomsku, socijalnu, razvojnu perspektivu i potencijale mogu imati evropski integrativni procesi. Evropski procesi su integrativni, procesi proširenja, dok je ono što se moglo čuti u tom duelu u Beogradu nešto što poručuje podjele, fragmentaciju, izolaciju, mržnju, odsustvo međusobnog povjerenja i saradnje. Srbija ne može postići status kandidata ako ne stvori uvjete za slobodan protok ljudi, robe, usluga, kapitala i ideja. Barikade i podjele nisu put ka EU. Izolacija jednog entiteta također nije put ka EU. To su putevi koji su odličan recept za 19. stoljeće.

BiH će, prema svemu sudeći, za nekoliko dana dobiti Vijeće ministara BiH. Kako komentirate prve obrise državne vlade?

– Bevanda je u svojim dosadašnjim nastupima pokazao da u BiH ima državnih funkcionera koji su svjesni svoje političke odgovornosti. Zato se nadam da će uskoro biti imenovano i Vijeće ministara BiH. Međutim, postoje ekonomski i socijalni problemi koji su posljedica podjela unutar BiH, nepostojanja zajedničkog tržišta, nemogućnosti slobodnog protoka robe, kapitala, usluga i ideja. Te podjele su vještačke. One dolaze iz prošlosti, koja se pokazala kao neadekvatna, a u ratu i kao strašna. Treba tražiti druge, bolje alternative, namijenjene generacijama koje rastu u BiH. Mi želimo da to bude društvo koje raste i napreduje. Fahir Karalić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku