hamburger-icon

Kliker.info

Jednoglasno u Zagrebu : Sabor zatražio izlazak iz arbitraže o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom

Jednoglasno u Zagrebu : Sabor zatražio izlazak iz arbitraže o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom

29 Jula
15:40 2015

sabor12Hrvatski je parlament u srijedu jednoglasno obvezao vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom.Slovenija je “teško povrijedila” odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je vlada poslala Saboru uoči sjednice.

“Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od nezavisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće”, stoji u obrazloženju.

“Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske”, kaže se u obrazloženju.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži vlada i zato je predložila zaključak kojim ju je Sabor obavezao “na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4.novembra 2009., koji je na snazi od 29. novembra 2010.”.Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasao je 141 zastupnik.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku