hamburger-icon

Kliker.info

Jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH: 11. juli Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH: 11. juli Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

08 Jula
16:42 2015

danzalosti3Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, u subotu 11. jula proglašen je kao Dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine odlukom koju je na današnjoj sjednici donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.Subota, 11. juli proglašena je kao Dan žalosti na nivou BiH na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a odluka je donesena jednoglasno uz glasove ministara bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Prošle godine na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine nije bio obilježen kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine jer niko u starom sazivu Vijeća ministara BiH nije iznio takav prijedlog na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred 11. juli.

Inače, u ranijim sazivima Vijeća ministara za vrijeme dok su predsjedavajući bili Nikola Špirić i Adnan Terzić Vijeće ministara BiH donosilo je odluke kojim je 11. juli –  Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglašavan kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine.

Ove godine inače, na 20. godišnjicu u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 136 identificiranih žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377. Inače, traga se za više od 8.000 sreberničkih žrtava, a na kamenu – ploči postavljenom u skoplu Memorijalnog centra – Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372 koji nije konačan.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u Federaciji BiH.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku