hamburger-icon

Kliker.info

Jean Claude Juncker priznao : Bez Rusije nema evropske sigurnosne agende

Jean Claude Juncker priznao : Bez Rusije nema evropske sigurnosne agende

April 29
07:44 2018

Rusija je važan igrač i bez nje za Evropu nema bezbjednosne agende, kaže predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, ističući da Evropska unija i Rusija moraju da ponovo uspostave kontakt i prevaziđu “retoriku hladnog rata” iz prošlosti.

“Moramo naučiti da sa Rusima razgovaramo na ravnoj nozi, gledajući se u oči”, rekao je Juncker u intervjuu holandskom listu Trouw.

Šef EK navodi i da je “njegov prijatelj (ruski predsjednik Vladimir) Putin 2014. godine bio veoma neprijatno iznenađen izjavom tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame da je Rusija samo regionalna sila”, prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju.

Juncker je iznio ovaj komentar u trenutku kada su pojačane tenzije između EU i Rusije zbog ruskog prisustva u Siriji, kao i zbog navodne umiješanosti Rusije u slučaj trovanja nervnim agensom u Solzberiju i optužbi za rusko miješanje u nacionalne izbore više zemalja, primjećuje portal.

Predsjednik EK je u intervjuu holandskom listu, takođe, upozorio da moć Evrope na svjetskoj sceni opada dok su drugi moćni igrači u usponu.

“Mi, Evropljani, ponekad mislimo da smo gazde u svijetu. Zaboravljamo da smo mali i slab dio univerzuma. Gubimo ekonomsku moć. Polako, ali sigurno padamo sa 25 odsto globalnog bruto nacionalnog dohotka na 18 do 16 odsto”, ukazuje on.

EU je, predočava Juncker, i u demografskom smislu na gubitničkoj strani.

“Mi postojimo u kulturnom smislu, ali nismo dominantni. Zato uvijek pozivam sve da budu skromniji. Moramo, zapravo, da slušamo ostatak svijeta”, objasnio je Juncker.

Uz to, nagovjestio je da su neke države članice EU, među kojima je i Holandija, licemjerne u kritikama na račun njegovih napora da Komisiji da veću političku ulogu.

“Smiješno je što premijeri koji nisu za političku komisiju, uključujući holandskog premijera Marka Ruttea, uvijek odmah nas zovu kada imaju problem kod kuće”, zaključuje Juncker.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *