hamburger-icon

Kliker.info

Jean-Claude Juncker : “Ovo nije trenutak za slavlje, ovo je tužan i tragičan trenutak.”

Jean-Claude Juncker : “Ovo nije trenutak za slavlje, ovo je tužan i tragičan trenutak.”

25 Novembra
16:22 2018

Europski lideri prihvatili su sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Kako javlja Hina odmah po usvajanju zaključaka, sastanku čelnika 27 zemalja Unije pridružila se britanska premijerka Theresa May.

“Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju”, rekao je Tusk.

“Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi sporazum stupio na snagu 30. marta 2019. godine da bi se osiguralo uređeno povlačenje”, dodao je.

Prihvaćanje sporazuma komentirao je i prvi čovjek Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je rekao: “Ovo nije trenutak za slavlje, ovo je tužan i tragičan trenutak.”

Na pitanje ruskih novinara da komentira neke optužbe da je Rusija organizirala Brexit, Juncker je kratko odgovorio da je “Britanija donijela tu odluku, a ne Rusija”.

Europsko vijeće odobrilo je političku deklaraciju koja uspostavlja okvir za buduće odnose između EU-a i UK-a.

U zaključcima summita navodi se da vijeće potvrđuje odlučnost Unije da s UK-om ima što je moguće tješnje partnerstvo u budućnosti u skladu s političkom deklaracijom.

Pristup Unije i dalje će biti određen stajalištima i načelima koji su utvrđeni u ranije donesenim smjernicama, a vijeće će se trajno baviti tim pitanjem, rekli su europski čelnici.

Zahvalili su glavnom europskom pregovaraču Michelu Barnieru na “neumornim naporima i doprinosu za održanje jedinstva 27 članica EU-a kroz proces pregovora o izlasku UK-a iz Europske unije”, stoji u zaključcima.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio – britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom – dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *