hamburger-icon

Kliker.info

Jasni signali : EU planira jači angažman u Bosni i Hercegovini

Jasni signali : EU planira jači angažman u Bosni i Hercegovini

02 Avgusta
20:48 2010

Autoritativni izaslanik EU koji bi imao ovlasti da provodi oštre sankcije protiv svih koji opstruiraju reforma i napredak BiH, prema visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Ketrin Ešton, ipak neće biti postavljen, čime su demantovane medijske tvrdnje.No, između redova EU sigurno je slala, a i danas šalje signale kako planira jači angažman u BiH. Pozadina jesu opstrukcije bh. političara, smatra predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.„Iz EU su frustrirani i nezadovoljni razvojem situacije u BiH zbog neprincipijelnih dogovora koje su bh. političari postigli sa EU, odnosno nisu ispunili ono što su obećali. EU pokušava da nađe neki način, šalje jasne signale Bosni i Hercegovini da ovako dalje ne možemo,“ ocjenjuje Praštalo.Iako se ništa na tom polju neće raditi prije izbora, što je indirektna poruka i Brisela, činjenica je da Evropa ima plan za BiH, smatra predsjedavajući parlamentarne Komisije za evropske integracije i zastupnik SDA Halid Genjac. „Uvođenje nekih sankcija u ovom trenutku bi bilo kontraproduktivno.

Mislim da se to može razumjeti da se jednostavno čeka da se završe izbori i da se nastupi sa nekim konzistentnijim planom koji je BiH neophodan. Bilo je upozorenja mnogo prije izbora, ali se reagovalo i upozoravalo prilično kasno. U zadnjih godinu dana su neka određenija upozorenja. Tri godine su prošle prilično pasivno i sa neodgovarajućom politikom prema BiH. Može se smatrati da je dobrim dijelom i njihovom zaslugom ovaj period izgubljen,“ kazao je Genjac.Mirza Kušljugić, bivši ambasador BiH pri UN i član Vanjskopolitičke inicijative BiH, mišljenja je da je angažman EU u posljednje tri godine, i pored svih rezolucija, bio zanemariv, i to do granice da je put zemlje ka integracijama bio ugrožen.„Zanemariv, maltene da je doveo do toga da evropski put BiH više nije primamljiv magnet za provođenje reformi. Bilo kakav jači i konkretniji angažman EU je dobro došao. Mislim da to treba staviti i u korelaciju i sa dosta intenzivnom diplomatskom aktivnošću Turske u regionu Balkana, koji sigurno nije unilaterlanog karaktera nego ima podršku i nekih drugih, većih međunarodnih sila, kao što su SAD i Rusija. I ako se sve to zajedno pogleda, mislim da možemo očekivati veći angažman,“ zaključuje Kušljugić.

Najveća kazna što se ne napreduje                      U BiH je EU pokušala sve mjere represije, ali ništa nije uspjelo jer se samo domaći akteri mogu usaglasiti o budućnosti zemlje, kaže zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić.„Sve su probali – od sankcija, od kažnjavanja najodgovornijih političara, od zabrane bavljenja politikom. Dakle, sve je probano i ništa od toga nije urodilo plodom. Mislim da ovoj zemlji mogu pomoći samo oni koji su izabrani na izborima da provode politiku i da građani ove zemlje onome kome daju povjerenje, trebaju da imaju povjerenje da će on naći najbolji put za njih,“ smatra Majkić.Što se kazni tiče, najveća moguća je što BiH ne napreduje. To je ključni momenat koji ovdašnji političar, i ali i EU moraju shvatiti, napominje Kušljugić. „I samim tim što nismo ništa postigli na provođenju reforme i približavanju EU, mi smo kažnjeni – 2002. godine smo bila prva zemlja iz regiona koja je imala članstvo u Vijeću Evrope, danas smo, zajedno sa Albanijom i Kosovom, zemlja koja čeka viznu liberalizaciju.

Mi ne moramo biti nešto posebno isključeni iz integracionih procesa. Naši integracioni procesi mogu biti usporeni i to je kazna sama po sebi. Ukoliko političari i građani BiH ne shvate da je i ovo relativno zaustavljanje dovoljna kazna i ako zajedno sa evropskim partnerima ne počnemo raditi na sistematičnijem provođenju reforme i približavanju EU, onda se bojim da nikakav angažman samo strane EU neće poboljšati situaciju,“ rekao je Kušljugić.Evropski zvaničnici su u više navrata rezolucijama, ali i kroz Vijeće za implementaciju mira jasno izražavali svoje nezadovoljstvo odsustvom napretka i negativnom političkom klimom u BiH. S obzirom na nastavak stagnacije većina ih, danas podržava jači angažman i  preuzimanje vodeće uloge EU u smislu većih ovlaštenja institucije evropskog izaslanika. To bi, kako se pretpostavlja, podrazumijevalo i mogućnost da se zabrane putovanja i zamrznu sredstva svih osoba za koje se smatra da opstruiraju reforme u zemlji.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku