hamburger-icon

Kliker.info

Jasna poruka : Nobelova nagrada za mir aktivistima iz Bjelorusije, Rusije, Ukrajine

Jasna poruka : Nobelova nagrada za mir aktivistima iz Bjelorusije, Rusije, Ukrajine

07 Oktobra
15:06 2022

Bjeloruski aktivista za ljudska prava Ales Byalyatski, ruska organizacija za ljudska prava Memorijal i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode osvojili su u petak Nobelovu nagradu za mir.

“Laureati nagrade za mir predstavljaju civilno društvo u svojim matičnim zemljama. Oni već dugi niz godina promovišu pravo da kritikuju moć i štite osnovna prava građana”, navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta.

“Uložili su izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu moći. Zajedno pokazuju značaj civilnog društva za mir i demokratiju.”

Šezdesetogodišnji Byalyatski, koji je osnovao grupu za prava Vyasna u Bjelorusiji, trenutno je u zatvoru zbog optužbi za utaju poreza koje su njegove pristalice odbacile rekavši da su politički motivirane.

Ruski Vrhovni sud zatvorio je prošlog decembra Memorijal, jednu od najuglednijih organizacija za ljudska prava u zemlji, rekavši da je grupa prekršila kontroverzni zakon o “stranim agentima”.

Pobjednike je u petak u Oslu proglasila Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog komiteta.

Sedmica proglašenja Nobelove nagrade počela je u ponedjeljak dodjelom nagrade za medicinu švedskom naučniku Svante Paabou koji je otkrio tajne neandertalske DNK.

Tri naučnika zajedno su u utorak osvojili nagradu iz fizike. Francus Alain Aspect, Amerikanac John F. Clauser i Austrijanac Anton Zeilinger su pokazali da male čestice mogu zadržati međusobnu vezu čak i kada su razdvojene.

Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena je u srijedu Amerikancima Carolyn R. Bertozzi i K. Barry Sharplessu i danskom naučniku Mortenu Meldalu za razvoj načina “spajanja molekula” koji se može koristiti za istraživanje ćelija, mapiranje DNK i dizajniranje lijekova koji mogu preciznije ciljaju na bolesti poput raka.

Francuska književnica Annie Ernaux osvojila je u četvrtak ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.

Nobelova nagrada za ekonomiju za 2022. godinu biće objavljena u ponedjeljak, 10. oktobra.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku