hamburger-icon

Kliker.info

Jahorinski samit : Tadić odbio priznati da je RS nastala na genocidu

Jahorinski samit : Tadić odbio priznati da je RS nastala na genocidu

04 Februara
08:16 2012

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je nakon jučerašnjeg neformalnog sastanka sa čelnicima Hrvatske i BiH, održanog na Jahorini, da se ne slaže sa stavom da je Republika Srpska nastala na genocidu, koji je iznio srbijanski opozicionar Čedo Jovanović, zbog čega je ovaj histerično napadnut iz manjeg bh. entiteta. Iako cijeli region bruji o Jovanovićevim istupima i prijetnjama raspadom BiH, za čelnike tri države, predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića te članove Predsjedništva BiH Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Nebojšu Radmanovića, priča o tome završena je Tadićevom kratkom izjavom. No, uprkos pomirljivoj atmosferi, nije bilo nikakvih konkretnih rezultata susreta.

Granični sporovi

Trilateralni sastanak čelnika Hrvatske, Srbije i BiH, drugi po redu nakon susreta na Brijunima u julu prošle godine, nije donio značajnije pomake u vezi s rješavanjem međudržavnih problema, neriješenih pitanja granica ili imovinskopravnih odnosa.Govoreći o napretku u rješavanju graničnih sporova između Hrvatske i BiH, Josipović je kazao da spektakularnih rezultata još nema, ali da je otvorena i mogućnost da se ovi sporovi okončaju arbitražom, kao što je primjer između Hrvatske i Slovenije.Hrvatski predsjednik jučer je učesnicima sastanka predložio potpisivanje sporazuma o progonu ratnih zločinaca, pri čemu bi se osumnjičenima sudilo u državi gdje imaju prebivalište, čime je potvrđeno pisanje "Dnevnog avaza".Ovaj njegov prijedlog prihvatio je Tadić, čime je najavljeno da će Srbija i Hrvatska u vezi s tim uskoro potpisati bilateralni sporazum, ali kod tročlanog Predsjedništva BiH Josipovićeva inicijativa nije naišla na plodno tlo.

Dvostruke istrage

– BiH se nije priključila bilateralnom sporazumu Srbije i Hrvatske, jer nema jedinstven stav o tom pitanju. Među članovima Predsjedništva BiH o tome ne postoji konsenzus. Mislim da bi se optuženima trebalo suditi u državi gdje su zločini počinjeni. Međutim, postoji mogućnost za modalitet da Tužilaštvo BiH neke predmete može ustupiti drugim državama, ako procijeni da će doći do lakšeg i efikasnijeg suđenja – kazao je Komšić.On je napomenuo da protokol o saradnji između tužilaštava BiH i Srbije, koji je nedavno bio ponuđen našoj državi, nikada nije ni mogao biti ratificiran, jer nije prošao zakonom predviđenu proceduru. Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je osnovni problem ovog protokola što ne rješava problem dvostrukih istraga.Komšić je novinarima kazao da Predsjedništvo BiH još nije zauzimalo stav o kandidaturi ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a, ali da je njegov stav da on tu kandidaturu ne podržava, kazavši da Jeremić ničim nije zaslužio njegovo povjerenje.

Zajednički projekti

Josipović je novinarima izjavio da je "ova regija opterećena ozbiljnom kriminalnom infrastrukturom", zbog čega je jučer dogovoreno da bude data puna politička podrška za saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala.Također, zaključeno je da sve tri države trebaju zajednički aplicirati za projekte prekogranične saradnje u oblasti infrastrukture, sporta i ekologije. Učesnici jučerašnjeg sastanka podržali su zajednički angažman u međunarodnom zastupanju u konzularnim stvarima. Razgovarali su i o promjeni graničnog režima nakon ulaska Hrvatske u EU, pri čemu će nastojati omogućiti da građani BiH u Hrvatsku i tada mogu ući s ličnim kartama.

Sjedili u bilijar sali ispod zemlje

Trilateralni sastanak na Jahorini jučer je održan pod neviđenim mjerama sigurnosti. Sastanak je osiguravalo više stotina pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te MUP-a RS. Najbolje su to na svojoj koži osjetili novinari, koji su bili podvrgnuti rigoroznoj kontroli, pri čemu su policajci pri pretragama njihove opreme i torbi koristili službene pse tragače.Sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske te članova Predsjedništva BiH održan je u strogo čuvanom objektu "Koliba", koji se nalazi u sastavu hotela "Termag", i to u bilijar sali ovog objekta koja se nalazi ispod zemlje.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku