hamburger-icon

Kliker.info

Jahorina : Predsjednici bez konkretnih dogovora

Jahorina : Predsjednici bez konkretnih dogovora

03 Februara
18:14 2012

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, te predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović okončali su danas, nešto iza 12.00 časova, neformalni trilateralni sastanak na Jahorini. Dogovorili konkretno nisu ništa, ali su pozdravili donošenje bh. zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, u smislu napretka koji je BiH ostvarila na putu ka EU, rezultate referenduma u Hrvatskoj o pristupanju Uniji i najavu kandidature Srbije za članstvo u zajednici evropskih zemalja.
 
Sportski potencijali
 
Zajednički prioritet, rekao je Željko Komšić na press-konferenciji, borba je protiv organizovanog kriminala. On je dodao kako je od izuzetnog značaja jačanje koordinacije u regionu, u političkom smislu, na planu ove borbe; učesnici jahorinskog susreta ocijenili su kako postoji izuzetan potencijal za zajedničku organizaciju sportskih dešavanja – zajednička rukometna liga, ali i zajedničku borbu protiv huliganstva.Komšić je dodao kako su Srbija i Hrvatska približile stavove kada je riječ o tome da se osumnjičenim za ratne zločine sudi u skladu sa mjestom njihovog prebivališta.Učesnici sastanka naglasili su značaj tri vlade na rješavanju pitanja poput prekogranične saradnje, ali i graničnih režima – poput prelazaka granice sa ličnom kartom nakon što Hrvatska uđe u EU, korištenja IPA fondova, imovinsko-pravnih odnosa i granica.
 
Uticaj na ekonomiju
 
Predsjednici su rekli kako bi i oni voljeli da se vidi jasan uticaj ovih sastanaka; u tom je smislu rečeno kako su uspjeli ostvariti uticaj na povlačenje politike iz ekonomskih zbivanja te su uspjeli inicirati stvaranje klime u kojoj će struka imati posljednju  riječ.Iako su istakli kako nisu govorili o kandidaturi Vuka Jeremića za mjesto generalnog sekretara UN-a, koju je uputila Srbija, sagovornici su se na kraju dotakli i te teme. Željko Komšić je ponovio svoj lični stav kako je protiv toga jer “Jeremić nije ispunio njegova očekivanja”, dok je Boris Tadić rekao kako je uvijek dobro kada se jugoistok Evrope ujedini na međunarodnoj političkoj sceni, ali da svaka država ima pravo na svoj stav. Tadić je poručio i kako neće “prestati biti prijatelj s Komšićem” zbog njegovog stava.
 
Članovi Predsjedništva BiH o ‘slučaju Sejdić-Finci’
 Izmjene Izbornog zakona BiH ili izmjene državnog Ustava, kada je riječ o provedbi presude suda u Strazburu u slučaju ‘Sejdić-Finci’, bilo je jedno od novinarskih pitanja upućeno trojci iz Bosne i Hercegovine. Željko Komšić odgovorio je kako se zalaže za izmjene Ustava. On se izvinio zbog zloupotrebe ličnog slučaja, ali je potom objasnio: ni njegovo dijete, prema aktuelnom Ustavu, nema pravo kandidature za Predsjedništvo BiH. Ravnopravnost mora biti data svima, dodao je Komšić.Nebojša Radmanović okrivio je Vašingtonski sporazum i Wolfganga Petricha za situaciju u BiH, podvukao kako Hrvati nisu ravnopravni, te je rekao “ili izmjene Ustava ili izmjene Izbornog zakona”, o čemu će se odlučiti u toku ove godine; Bakir Izetbegović je istaknuo kako se zalaže za “ravnopravnost svih u BiH” pa je podsjetio na slučajeve Bošnjaka koji u određenim dijelovima zemlje ne mogu pronaći posao ili obnoviti džamije.
 
‘Da li ste se izvinili zbog Jovanovićeve izjave?’
 Novinarka iz Srbije pitala je Borisa Tadića da li se Nebojši Radmanoviću izvinio zbog izjave Čedomira Jovanovića kako je “RS genocidna tvorevina”, na što joj je Tadić odgovorio kako ne ide da se on kao predsjednik izvinjava u nečije ime, a pogotovo ne ispred Narodne skupštine Srbije, čiji je Jovanović delegat. Predsjednik Srbije dodao je i kako ne dijeli Jovanovićev stav, ali neće se izvinjavati, jer u “vremenu demokratije svako ima pravo da iznese svoj stav”.(Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku