hamburger-icon

Kliker.info

Ja sin sam tvoj : Mutni poslovi Dodikovog sina Igora

Ja sin sam tvoj : Mutni poslovi Dodikovog sina Igora

25 Aprila
05:12 2009

Igor Dodik, sin premijera RS Milorada Dodika, ušao je u mutne poslove i s obzirom na skandal koji je zbog toga izbio, i njemu i ocu predstoji polaganje računa. Naime, Dodik mlađi, koji još nema ni 20 godina, pod potpuno sumnjivim okolnostima postao je suvlasnik firme „Fruit – eko“ kojoj je Investiciono – razvojna banka RS isplatila tri miliona maraka. To preduzeće ima u vlasništvu 103 hektara voćnjaka u Gornjim Podgradcima kod Bosanske Gradiške

 Drugi suvlasnik firme je Mirko Dobrić koji je Dodikov zet pošto je oženio jednu njegovu bližu rodicu.Dobrić tvrdi da je prije nepune tri godine kupio firmu „Fruit – eko“ na licitaciji za 1,5 miliona maraka, 100.000 KM više od početne cijene. Međutim, nije nije znao banjalučkim novinarima objasniti kako je Igor Dodik postao suvlasnik preduzeća i koliko je novca uložio!?

Otkrio je, svjesno ili nesvjesno, da se radilo o velikoj prevari – kaže da je lično digao kredit kod jedne komercijalne banke kako bi kupio tu firmu na licitaciji i da je pod hipoteku založio voćnjak koji je namjeravao kupiti. Nije imao odgovora na pitanje kako je moguće založiti državno zemljište koje planira kupiti.Firma „Fruit – eko“ registrovana je 20. septembra 2007. i u registraciji piše da su Mirko Dobrić i Igor Dodik vlasnici i da su položili po 1.000 maraka osnivačkog uloga.Treba reći da su preduzeća iz okoline Bosanske Gradiške prije rata bili najveći proizvođači voća u BiH. Poslije rata sva ta uspješna preduzeća su propala, a  direktori su uglavnom postali vlasnici tih firmi i danas su itekako uticajni u RS.

Brat Goran dobio stotine hektara zemljišta                  Milorad Dodik je poručio da je ponosan na svog sina o ono čime se on bavi i da je zaslužio da dobije tri miliona maraka iz kase Investiciono-razvojne banke RS. Zanimljivo je da je Goran Dodik, brat premijera RS u novembru prošle godine dobio stotine hektara zemljišta na koncesiju, a mjesec dana nakon toga on je registrovao firmu „Agro voće“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku