hamburger-icon

Kliker.info

Iznenadni put u New York: Izetbegović i Komšić ipak gosti kod Clintona

Iznenadni put u New York: Izetbegović i Komšić ipak gosti kod Clintona

05 Februara
18:02 2011

Ranije najavljena panel diskusija u organizaciji Clintonove fondacije (Clinton Foundation), koja će se održati na New York Univerzitetu, (NY University) – pozvećena 15. obljetnici Daytona, proširena je za još dva ušesnika, ovaj put iz Sarajeva. Članovi bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić – najavljeni su kao novi učesnici na pomenutom panelu. Prvobitno je na tu otvorenu raspravu bio pozvan samo predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, o čemu je Avaz već pisao, pozivajući se na zvanične američke izvore. Nema informacija, na čiju je inicijativu došlo do ove naknadne promjene, te da li je na raspravu bio pozvan i predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović

Novi učesnici           Tako će sada, pored bivšeg predsjednika Bila Clintona, koji ove godine, ujedno slavi i deset godina političke mirovine, od kada je napustio Bijelu kuću, učestvovati i aktuelni podsekretar u američkom Ministarstvu vanjskih poslova (The State Department) James Stainberg. Prema pisanim najavama ranije najavljena baronesa Catherine Ashton, visoka komesarka za sigurnosnu i vanjsku politiku EU, potvrdila je svoje učešće na panelu. Ashton inaće boravi u službenom posjetu UN-u, gdje će se sastati sa generalnim sekretarom Svjetske organizacije Ban Ki-moonom. Inače, na raspravi, naslovljenoj, "Amerika na raskršću: Dejtonski mirovni ugovor i početak diplomatije 21 stoljeća (“America at a Crossroads: The Dayton Accords and the Beginning of 21st Century Diplomacy”) – bit će kako se dodatno najavljuje riječi o "globalnoj medjuzavisnosti" kroz prizmu regionalne saradnje, koja bi trbala omogućiti brži tempo ekonomskog razvoja na zajedničkom putu zemalja regije ka Evropskoj uniji. Zapravo, o "lekcijama Daytona" mjerodavno će govoriti bivša državna tajnica Madeline Albright, kao i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u Clintonovoj Bijeloj kući Samuel Berger, koji je dodatno pozvan na panel. 

Amanpurova neizvjesna?             Pored ranije najavljenog generala Wesley Clarka, dodatno je pozvan i bivši ambasador SAD u Hrvatskoj, i bivši visoki dužnosnik UN-a u Avganistanu Peter Galbraith. Raspravu će moderirati predsjednik New York Univerziteta John Sexton. Kako Avaz saznaje, dolazak najavljivane poznate novinarke Christiane Amanpour krajem nedjelje doveden je u pitanje, zbog njenog prolongiranog boravka u Kairu, odakle za američku TV mrežu ABC izvještava o zbivanjima u Egiptu. Na raspravu je kao gost pozvan i predsjednik Američkog univerziteta u BiH (AU BiH) — Denis Prcić. Panel će biti održan u srijedu 9. februara s početkom u 11 sati. (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku