hamburger-icon

Kliker.info

Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone u Trnovu počinje na proljeće: Biće to jedno od najljepših mjesta na svijetu

Izgradnja turističkog grada Buroj Ozone u Trnovu počinje na proljeće: Biće to jedno od najljepših mjesta na svijetu

10 Oktobra
15:16 2015

Buroj71Povodom početka realizacije projekta Prvog integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone“ u Trnovu, čija je početna investiciona vrijednost oko milijardu dolara, danas je u Gradskoj vijećnici u Sarajevu upriličena prezentacija ovog projekta.Projekt su novinarima prezentirali potpisnici finalnog Ugovora, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, izvršni direktor kompanije “Buroj Property Development” Ahmed Ismail i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić.

Očuvanje prirodnog bogatstva

Prvi Integrisani turistički grad “Buroj Ozone” bit će izgrađen na ukupnoj površini od oko 137 hektara na lokalitetu “Sportsko rekreacioni centar Bjelašnica-Donja Grkarica-Prečko Polje-Kolijevka” na području igmanske katastarske općine Dejčići u općini Trnovo.

Efendić je kazao da je prostor urbanistički prihvatljiv za gradnju ove investicije i radi se na izradi prvog drafta, što je složen ali i izazovan zadatak, jer se radi na potpuno neizgrađenom prostoru. Ističe da je inicijalna želja investitora, očuvanje prirodnog bogatstva, posebno vodozaštitne zone. Načelnik Berilo je ukazao na veliko bogatstvo koje ima općina Trnovo te istakao da se ovim projektom stvara “ozbiljna i pozitivna priča”.

“Želja nam je da razvijamo širi prostor, osim općine Trnovo. Ovo je partnerski odnos države Bosne i Hercegovine, Evrope i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”, naglasio je Berilo.

Direktor kompanije “Buroj Property Development” Ismail Ahmed se prisjetio svog prvog dolaska u BiH u kojoj je vidio nove mogućnosti investiranja, ali je za njega Trnovo bio “najljepši dio prostora koji je u životu vidio”.

“Država Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima i ljepotom i svako ozbiljan razmišlja da investira. Misija je bila teška ali smo mi krenuli u pravom smjeru. Fokusiramo se na investicije iz zemalja Zaljeva, potom Evropu, a onda i lokalne zajednice”, kazao je Ismail.

Pojasnio je da investicija u općini Trnovo ima prednosti, jer obiluje prirodnim bogatstvom, kvalitetom vode, zraka, “stoga nam je želja da ljudima pružimo ugodan odmor”.

Žele ulagati novac

Ukazao je i na to da se broj turista iz čitavog svijeta, a posebno iz zemalja Zaljeva u BiH povećava, te da su to istovremeno i potencijalni investitori koji su bili fascinirani Trnovom i 99 posto ih je izrazilo želju da provedu odmor ovdje. Žele ulagati svoj novac, “a neki su književnici čak i svoje stihove posvetili mjestu”.

“Ovo će biti jedno od najljepših mjesta na svijetu, mjesto gdje se može investirati”, poručio je Ismail.

Potpisivanje finalnog ugovora najavljeno je za 15. oktobra, a na proljeće 2016. godine trebala bi početi izgradnja prvog Integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone”. Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera uključujući i hortikulturu i sadržaje komunalne i društvene infrastrukture, te banja “Buroj ozon”.

Ukupna vrijednost investicije predviđene urbanističkim planom i izvedbenim projektom procjenjuje se na oko 4,5 milijarde KM, što je dosad najveća pojedinačna strana investicija u jugoistočnoj Evropi.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku