hamburger-icon

Kliker.info

Izglasano rukovodstvo Predstavničkog doma BiH: Zamjenik predsjedavajućeg na crnoj listi SAD

Izglasano rukovodstvo Predstavničkog doma BiH: Zamjenik predsjedavajućeg na crnoj listi SAD

01 Decembra
14:31 2022

Nastavljena je konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon pauze koju su zahtijevali zastupnici SDA, njih devet.

Pauzu su tražili nakon što je predsjedavajući Nebojša Radmanović kazao da je dogovoreno da zastupnici predlažu kandidate za novog predsjedavajućeg i njegove zamjenike.Predsjedavajući će biti iz reda bošnjačkog naroda, prvi zamjenik iz reda hrvatskog, a drugi iz reda srpskog naroda.

Nermin Mandra, zastupnik SDA, izrazio je zabrinutost jer se u prijedlozima za kandidate nalaze imena sa crne liste te da ne zna kako su ostale stranke mogle bilo šta dogovarati bez stranke koja ima najviše glasova.

Zlatan Begić se javio za riječ, a predložen je za zamjenika predsjedavajućeg iz reda Ostalih te postavio pitanje ‘da li će Dom imati prilike da se izjasni o njegovoj kanditaturi’.

Radmanović je kazao da će to omogućiti.

Zastupnik SDA Šerif Špago istakao je da su u toku posredni izbori.

Predlažem da se ova sjednica prekine i da je nastavimo u narednom periodu kada budu jasne druge stvari oko završetka izbora u BiH”, kazao je Špago.

Kandidati su Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Mladen Bosić i Nebojša Radmanović dok Zlatan Begić, koji je iz reda Ostalih, nije u skladu s poslovnikom.

Zatim su pristupili žrijebanju jer su predložena dva kandidata za zamjenika iz reda srpskog naroda. Radmanović je predložio da kuglicu izvuče Amor Mašović iz SDA koji je to odbio pa je na kraju kuglicu s imenom izvukao sekretar ovog doma.

Općom i entitetskom većinom Denis Zvizdić je izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za njegovog prvog zamjenika izabran je Marinko Čavara, a za drugog zamjenika Nebojša Radmanović.

Marinko Čavara je, podsjetimo, na crnoj listi Sjedninjenih Američkih Država.

Predsjedavanje sjednicom nastavio je Denis Zvizdić.

(Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku