hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović u Strassbourgu: BiH je na raskrsnici između EU i stranputica

Izetbegović u Strassbourgu: BiH je na raskrsnici između EU i stranputica

Februar 14
15:31 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u odvojenim susretima je razgovarao s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Christianom Dan Predom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP Manfredom Weberom  i čelnikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jasenkom Selimovićem.

Tema razgovora održanih danas u Strassbourgu bio je evropski put Bosne i Hercegovine. Izetbegović je istakao da se Bosna i Hercegovina nalazi na raskršću između jasnog i trasiranog puta evropske integracije, i stranputica koje državu vuku natrag u podjele i sukobe.

Izetbegović je iskoristio priliku da sagovornike upozna s manipulacijama i instrumentalizacijom “principa federalizma”, naoko benigne jezičke formulacije koja daje vjetar u leđa retrogradnoj političkoj agendi, podsjetivši da u Bosni i Hercegovini zahtjevi za “federalizaciju” podrazumijevaju produbljivanje etničkih podjela.

Stoga je Izetbegović još jednom upozorio da ta podrška može biti korištena za pokušaje antidejtonskog teritorijalnog prekrajanja Bosne i Hercegovine i stvaranje etnički baziranih federalnih jedinica.

U popodnevnim satima Izetbegović će se sresti i s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Josephom Daulom.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *