hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović u Londonu: Proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina

Izetbegović u Londonu: Proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina

06 Jula
15:46 2015

bakirlondon2Globalna javna osuda genocida pomoći će da se takva zla više nikada ne ponove, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na centralnoj britanskoj manifestaciji za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Westminsterskoj opatiji u Londonu, javlja Anadolija.

Zahvalnost Velikoj Britaniji

On je izrazio duboku zahvalnost ljudima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za podršku koju su pružili onima koji su preživjeli genocid – kroz finansiranje zgrade Memorijalnog centra u Srebrenici, rada Međunarodne komisije za nestale osobe, te programima pomoći za povratnike u Srebrenicu. Pohvalio je napore Velike Britanije u pokretanju i izradi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da se obilježi 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

“Snažno podržavam ovu rezoluciju jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i  na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid. Ova rezolucija treba da potvrdi i ojača odlučnost Ujedinjenih nacija da spriječi ponavljanje takvih zlodjela u svjetlu naučene lekcije genocida u Srebrenici”, naveo je Izetbegović.

Podsjetio je da su od 11. do 16. jula 1995. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, usvojenoj 16. aprila 1993, kojom je određeno da je Srebrenica “zaštićena zona” Ujedinjenih nacija, “odredi smrti Radovana Karadžića i Ratka Mladića pogubili su 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici”.

“Desetine hiljada žena i djeca prisilno su deportovane. Porodice i zajednice su devastirane. Ujedinjene nacije nisu spriječile genocid uprkos obavezi da zaštite civilno stanovništvo Srebrenice. ‘Zaštićena zona’ UN-a, Srebrenica, tako se pretvorila u najmračniji čas Ujedinjenih nacija”, kazao je Izetbegović dodavši kako se radi o najgorem zločinu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

“Dakle, više je nego prikladno, i historijski značajno, da Vijeće sigurnosti UN-a održi komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, te oda počast žrtvama i preživjelima usvajanjem rezolucije koju je donijela Velika Britanija, tako da pozivam sve članice Vijeća sigurnosti da sutra glasaju za njeno usvajanje”, naglasio je Izetbegović.

Najbolji način odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici, po njegovim riječima, bio je da se nauče lekcije tog neuspjeha UN-a, te da se nikada više ne počine iste greške.

“Nažalost, čini mi se da to nije učinjeno. Uprkos učestalim obećanjima da su se izvukle pouke iz tragedije u Srebrenici, toliko puta u proteklih dvadeset godina svjedoci smo nespremnosti međunarodne zajednice da djeluje odlučno da se zaustavi pokolj civila drugdje u svijetu, posebno ako to nosi sa sobom bilo kakav rizik, teret ili cijenu”, naglasio je Izetbegović.

Uništavanje multietničkog tkiva

Podsjetio je kako je jedinstvena multietnička kultura Bosne i Hercegovine tkana kroz hiljadu godina tolerancije i poštovanja među građanima, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Dodao je kako je “namjera počinilaca genocida bila da se uništi multietničko tkivo našeg društva kroz masovni pokolj, mučenja, silovanja, protjerivanja i pljačku” i da je ta namjera “kulminirala u Srebrenici u julu 1995.”.

“Danas  se vodi bitka u Bosni između onih koji nastoje da ožive pluralistički karakter i tolerantni duh našeg društva i onih koji rade na učvršćivanju i produbljivanju etničkih podjela stvorenih silom i zločinima. Propust da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali naše društvo bi sigurno došao kao nagrada onima koji su ih počinili, te bi istovremeno poslao opasnu poruku svim onima koji  bi u budućnosti htjeli da počine genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, da se takvi zločini u konačnici isplate”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je kako su pomirenje i obnova bh. društva krucijalni, ali najteži zadaci,  jer ostaci nedavne prošlosti, posebno ideologije koja je inspirisala genocid, i dalje ometaju napredak.

“Fizičke i emocionalne rane našeg stanovništva od zločina počinjenih za vrijeme rata čine naše napredovanje prema stvarnom pomirenju teškim i bolnim procesom. Ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida ometaju naš napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u. Oni su javno negirali genocid u Srebrenici, uprkos presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom se potvrđuje da je počinjen genocid u Srebrenici i presudi Međunarodnog suda pravde koji je zaključio da su djela počinjena u Srebrenici imala sve odlike genocida. Oni i dalje sanjaju o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao kao katastrofalan za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. Oni gotovo svakodnevno prijete otcjepljenjem dijela BiH iz kojeg je ubijeno ili protjerano stotine hiljada  nesrpskih civila”, naglasio je Izetbegović u govoru na komemoraciji u Londonu.

Prestati sa negiranjem presuda

Zaključio je kako snage koje žele da razore bh. društvo i zemlju nikada neće uspjeti, “jer nikada nećemo dozvoliti da se Srebrenica, Prijedor, Zvornik i mnoga druga poprišta užasnih zločina odvoje od Bosne”.

“Oni koji žele bolje odnose u BiH, i sa Bosnom, morati će prihvatiti prošlost, suočiti se sa istinom, spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih historijskih činjenica. To su stvari o kojima se ne može diskutovati. O svemu ostalom možemo pokušati da postignemo uzajamno korisne dogovore putem dijaloga i kompromisa”, kazao je naglasivši kako istina o genocidu u Srebrenici ne može biti predmet političkih pregovora, postizanja kompromisa, ili nekog usputnog rješenja koje je prihvatljivo za sve strane.

Odbacio je tvrdnje o tome da sjećanje i komemoracije genocida produbljuju podjele u bh. društvu i da mogu imati negativne posljedice po stabilnost u BiH. Istina o bilo kojem zločinu neophodan je preduslov za stabilnost, kazao je Izetbegović.

“Proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina”, kazao je Izetbegović.

Nalgasio je da se bez obzira na sve napredak ne može zaustaviti, kao i da gromna većina bh. građana želi mir, stabilnost i prosperitet, želi izgraditi zajedničku i sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu i da je vrijeme na njihovoj strani.

“Vrijeme je na strani onih koji vole našu zemlju, koji rade za njen napredak i koji žele da je vide sigurnom i prosperitetnom, kao članicu Evropske unije i NATO-a. Bosna će se postepeno vratiti na ono što je oduvijek bila – mjesto gdje ljudi različitih religija, kultura i identiteta žive zajedno u harmoniji, sigurnosti i napretku”, kazao je Izetbegović.

Danas, u Westminsterskoj opatiji, povodom obilježavanja 20. godišnjice genodica u Srebrenici, upaljeno je 20 svijeća.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku