hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović nakon trilateralnog sastanka u Mostaru: Imamo urgentan problem sa Hrvatskom

Izetbegović nakon trilateralnog sastanka u Mostaru: Imamo urgentan problem sa Hrvatskom

06 Marta
15:01 2018

Trilateralni sastanak između BiH, Srbije i Hrvatske  održan je u Mostaru . Predstavnici država obratili su se medijima navode da su neke teme razgovora bile ekonomske, socijalne i demografske.

“Teme su bile ekonomski, socijalni i demografski pristupi problematici naše tri države. Suština za strategiju EU odnosno proširenje i tražili smo dodirne tačke za proširenje odnosa. Bilo je riječi o gradnji ambijenta kako bi izvršna vlast u sve tri države bila sposobnija rješavati otvorena pitanja, koja se primarno odnose na našu budućnost bez obzira o kojoj infrastrukturi govorimo”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je da je bilo govora o novoj novoj strategija EU.

“U njoj vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike… U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja. Imamo urgentan problem sa Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH. Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju”, naveo je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da dobri odnosi u trouglu tri države omogućavaju i dobre odnose unutar BiH. “Imamo puno stvari koje su zajedničke poput nfrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi”, naveo je Ivanić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku