hamburger-icon

Kliker.info

Glavni odbor odlučio : Izbori za predsjednika SDP BiH 20. septembra, a Kongres 3. oktobra

Glavni odbor odlučio : Izbori za predsjednika SDP BiH 20. septembra, a Kongres 3. oktobra

25 Jula
15:50 2015

sdp6Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH održanoj u Sarajevu donesene su dvije odluke, a prva je raspisivanje predsjedničkih izbora unutar SDP-a BiH 20. septembra 2015. godine po principu Jedan član-jedan glas, potvrdio je Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a za NAP.Druga odluka je sazivanje 6. Kongresa SDP-a za 3. oktobar 2015. godine u Sarajevu na kojem će 858 delegata iz cijele države birati novi Glavni odbor, te razmatrati inovirani Statut i Program SDP BiH.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji će ponovo biti kandidat za predsjednika stranke. Na sjednici GO je usvojen Izvještaj o provedenim unutarpartijskim izborima za predsjednike opštinskih, gradskih, kantonalnih i regionalnih odbora po sistemu jedan član – jedan glas. Glavni odbor je još jednom konstatovao da je SDP jedina politička partija u Bosni i Hercegovini koja je prvo uvela, a onda i uspješno implementirala ovaj sistem što predstavlja najveći stepen unutarstranačke demokratije u kojem se svi članovi jednako odlučuju o svim ključnim pitanjima u partiji.

Glavni odbor je najoštrije osudio rješenja, kao i način na koji je vlast u Federaciji BiH donijela i uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o radu. Sramotno je da je isti donesen od strane Vlade FBiH mimo saglasnosti Saveza samostalnih sindikata BiH, kao i saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća u Federaciji BiH. SDP će iskoristiti sva demokratska sredstva da spriječi usvajanje zakona koji umanjuje prava već obespravljenih radnika i koji ide naruku isključivo neokapitalistima koji ionako izrabljuju radnike, te zloupotrebljavaju i krše postojeća zakonska rješenja.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku