hamburger-icon

Kliker.info

Izabrani novi državni ministri : Radončić i zvanično ministar sigurnosti BiH

Izabrani novi državni ministri : Radončić i zvanično ministar sigurnosti BiH

22 Novembra
16:16 2012

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjem zasjedanju u Sarajevu izabrao je za ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost (SBB), za ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića iz Socijaldemokratske partije (SDP), te Editu Đapo, također iz SBB-a, za zamjenicu državnog ministra finansija, javlja izvještač agencije Anadolija (AA).Za imenovanje Radončića, Osmića i Đapa glasalo je 29 zastupnika, dok je protiv bilo devet.Na ovaj način kompletirano je Vijeće ministara BiH koje je bilo nepotpuno nakon što su 22. oktobra na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH smijenjeni Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, Muhamed Ibrahimović, ministar odbrane i Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora, svi iz SDA. Novoizabrani ministri su prije nekoliko trenutaka polažu zakletvu.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH danas je održala sjednicu na kojoj su obavljeni intervjui sa sva tri kandidata za članove Vijeća ministara BiH.Božo Ljubić, predsjedavajući Komisije izjavio je novinarima nakon sjednice da je Komisija većinom glasova dala preporuku Parlamentu BiH da sva tri kandidata budu izabrani za ministre, odnosno zamjenicu ministra.Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danasje, također, izabrao Denisa Bećirovića za člana Kolegija Doma iz reda bošnjačkog naroda, odnosno zamjenika predsjedavajućeg ovog doma.Za Bećirovića, kojeg je predložio Klub zastupnika SDP-a, glasalo je 26 zastupnika, sedam je bilo protiv, a suzdržano osam zastupnika.Za Bećirovićevo imenovanje su glasali zastupnici iz SDP-a, HDZ-a 1990., HDZ-a BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, SBB-a i SNSD-a. Protiv izbora Bećirovića bili su zastupnici SDA, dok su uzdržani bili zastupnici SDS-a, PDP-a, HSP-a i Stranke za BiH.
 
"Zbog svega toga se želim ponašati na odgovoran način, racionalno i hladne glave. Nadam se da ćemo svi zajedno u narednom periodu akcenat staviti na poboljšanje ekonomskog i političkog ambijenta te napraviti nužne reforme kako bi naša zemlja ubrzala svoj put ka europskim integracijama. Očekujem da i oni u poziciji i oni u opoziciji daju svoj maksimum da BiH postane bolja zemlja za život svih njenih građana", kazao je Bećirović.Zamjenik predsjednika SDA i zastupnik Asim Sarajlić rekao je da će ta stranka "budno pratiti rad novog Vijeća ministara BiH". Najavio je podršku svih prijedloga koji se tiču Akcionog plana (MAP) za NATO, provedbu presude "Sejdić-Finci"… "Što god bude u interesu građana i države mi ćemo podržati. SDA će biti tu kada bude trebalo štititi interese države BiH i svih građana i naroda. Podržat ćemo sve što je na evropskom putu", rekao je Sarajlić.Šefik Džaferović je rekao da "sve što ste dogovorili neće tek tako proći" i bit će podvrgnuto mikroskopskoj analizi. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku