hamburger-icon

Kliker.info

Iz vedra neba : Naučnici stvorili kišne oluje u pustinji

Iz vedra neba : Naučnici stvorili kišne oluje u pustinji

04 Januara
05:26 2011

Švicarski su naučnici , u suradnji s vlastima u Abu Dhabiju, tokom 2010. uspjeli stvoriti više od 50 kišnih oluja, i to u vrijeme najvećih ljetnih žegaKiše su dio tajnog projekta vrijednog 11 milijuna dolara, a naručio ga je Šeik kalif Zayed Al Nahyan. To je prvi put u povijesti da je čovjek uspio stvoriti kišu iz vedra neba, javlja Sunday Times.U projektu su upotrijebljeni veliki ionizatori, nalik na ulične svjetiljke, koji stvaraju negativno nabijene ione koji privlače čestice prašine uobičajene u pustinji. Zahvaljujući tzv. konvekciji, one se na toplom zraku dižu u nebo. Kada stignu na dovoljnu visinu, privlače molekule vode u zraku i započinje proces kondenzacije. Ako je vlage dovoljno, nastat će milijuni kapi koje će konačno formirati oblake i pasti na tlo.

U 122 dana uređaji su uključeni 74 puta kada je vlaga u atmosferi dosegla potrebne razine više od 33 posto. Iako su meteorolozi najavljivali vedro vrijeme bez oblaka, kiša je pala čak 52 puta.Utemeljitelj švicarske kompanije Metro Systems International, Helmut Fluhrer, na privatnom je skupu predstavio video film koji promovira projekt.'Trenutačno u području Abu Dhabija radimo na tehnologiji intenziviranja kiša Weathertech. Počeli smo u julu 2010. i izazvali smo niz kiša’, rekao je Fluhrer.Cijeli projekt nadzire Institut za meteorologiju Max Planck.

Profesor Hartmut Grassl, bivši direktor instituta, rekao je da tehnologija ima brojne primjene koje mogu imati važnu ulogu u vrijeme globalnih klimatskih promjena. ‘Jedna od njih je stvaranje kiše u sušnim područjima. Ovo je možda najvažniji trenutak za čovječanstvo’, rekao je Grassl.Metro Systems u srpnju je konstruirao pet lokacija sa po 20 ionizatora koji u atmosferu ispuštaju trilijune iona.Novim sustavom mogla bi se ostvariti golema ušteda, jer je njegova godišnja cijena oko šest milijuna eura, a troškovi desalinizacije za isto razdoblje stajali bi oko 46 milijuna eura. Osim toga, troškovi konstrukcije sustava ionizacije iznosili bi oko sedam milijuna eura, a izgradnja centrale za desalinizaciju oko 860 milijuna eura.  (Kliker.info-tportal)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku