hamburger-icon

Kliker.info

Iz BiH stižu riječi podrške Hrvatskoj nakon zemljotresa u Zagrebu

Iz BiH stižu riječi podrške Hrvatskoj nakon zemljotresa u Zagrebu

22 Marta
15:12 2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio poruku solidarnosti predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u povodu zemljotresa koji je pogodio Zagreb.

Poštovani predsjedniče Milanoviću, sa zebnjom pratimo informacije o posljedicama zemljotresa koji je pogodio Zagreb. Građani Bosne i Hercegovine i ja lično u mislima i molitvama smo s Vama i građanima Hrvatske. Iskreno se nadam da neće biti ljudskih žrtava i da će ljekari uspjeti da spase život 15-ogodišnjeg teško povrijeđenog djeteta. Zajedno se suočavamo sa do sada nezapamćenim izazovom koji je pred nas postavila pandemija koronavirusa. Vi ste pred dodatnim problemima zbog zemljotresa.  Vjerujem da ćemo uspjeti da prevaziđemo sve nedaće i da ćemo nakon toga biti još jači i još solidarniji. Molim Vas da građanima koji su povrijeđeni prenesete želje za brzim oporavkom”, stoji u poruci Džaferovića.

 Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uputio je riječi podrške gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću povodom zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske.

“Upućujem riječi podrške građanima prijateljskog Zagreba, gradonačelniku Milanu Bandiću i cijeloj Hrvatskoj. Naše misli su s vama, stanovnicima Zagreba i narodom Hrvatske. Povrijeđenim želim što brži oporavak”, navodi se u pismu podrške gradonačelnika Skake.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram predsjedniku Sabora i premijeru Hrvatske, Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću povodom zemljotresa koji je jutros pogodio Zagreb.

“Sa tugom smo primili vijest o zemljotresima koji su jutros pogodili Vaš Zagreb i u kojem je nekoliko građana povrijeđeno, a veliki broj objekta teško oštećen. U ime Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i u svoje lično ime upućujem Vam izraze prijateljske podrške. Naše misli su sa svim građanima Hrvatske. Molim vas da računate na prijateljsku podršku Bosne i Hercegovine.“, navodi se u telegramu predsjedavajućeg Zvizdića.

Obavještavamo javnost da Ambasada BiH u Zagrebu radi nesmetano, da je dežurni telefon aktivan i da stojimo na raspolaganju državljanima BiH za sva pitanja iz našeg djelokruga rada.

“Jutrošnji zemljotres je uznemirio sve građane Zagreba, uključujući i osoblje Ambasade, ali ističemo da su naši zaposleni dobro i nije bilo fizičkih oštećenja Ambasade. Koliko je nama poznato, nemamo informaciju da je neko od državljana BiH ugrožen od posljedica zemljotresa i dalje najveći broj upita dolazi u vezi sa virusom korona i mjerama koje su na snazi. Ambasada BiH napominje državljane da je i dalje mnogo veći problem korona virus i da se svi strogo pridržavaju mjera koje je propisala Republika Hrvatska. Osoblje Ambasade BiH u Zagrebu ostaje na raspolaganju za sve potrebe državljana BiH”.

Nakon dva snažna zemljotresa u Hrvatskoj, koji susjednu državu pogađaju u trenutku velike borbe sa pandemijom koronavirusa, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić svom hrvatskom kolegi, ministru unutrašnjih poslova i šefu Kriznog štaba Hrvatske Davoru Božinoviću, izrazio je podršku i suosjećanje sa građanima Republike Hrvatske, a naročito grada Zagreba.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *