U Pressingu je ispričao da je dva dana nakon održanih Općih izbora, Schmidt zovnuo na večeru grupaciju, odnosno nevladine organizacije u kojoj je i Komšić, a oni su mu tu rekli da ostaju na zahtjevima koje su imali.

“Insistirali smo na to da se reforme ustavne produlje na RS i da on ima jako puno posla tamo, a on je obećao da je to njegov naredni posao. To su njegova obećanja. Rekli smo i da mora ujednačiti naš Doma naroda i Vijeća naroda u RS jer tamo Vijeće naroda faktički ne služi ničemu”, naglasio je Komšić.

Zaključio je i da biti danas protiv OHR-a u Sarajevu je zapravo svrstavanje na stranu onih koji žele godinama da otjeraju OHR.

“Schmidt je malo Federaciju BiH skinuo sa respiratora. Iza kampanje protiv Schmidta stoje oni koji misle da nisu osvojili dovoljno vlasti i stoje bošnjački nacionalisti”, kazao je bivši član Predsjedništava Republike BiH.

Komšić je podržao i posljednje odluke Christiana Schmidta , te kazao da je on time likvidirao ideju o trećem entitetu. Kako je rekao, u njegovoj odluci je jasno da ne postoji nikakva mogućnost za formiranje etničkih izbornih jedinica.

(N1)