hamburger-icon

Kliker.info

ivo Josipović : Nesporazum nije nastao u Zagrebu

ivo Josipović : Nesporazum nije nastao u Zagrebu

14 Januara
14:40 2011

 Proteklih su dana glavni grad susjedne Hrvatske i tamošnji politički vrh intenzivno posjećivali politički lideri iz BiH: prvo se dr. Zlatko Lagumdžija susreo sa dr. Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatske, a potom su predsjednik Josipović i premijerka hrvatske Vlade Jadranka Kosor zajednički ugostili predsjednike HDZ-ova iz BiH, dr. Božu Ljubića i Dragana Čovića * O čemu se razgovaralo? * Šta predsjednik Hrvatske misli o Platformi SDP-a BiH? * Jesu li ovi razgovori prijateljski ili pak direktno miješanje u unutarnje stvari druge zemlje?   

Gospodine Josipoviću, imali ste nekoliko intenzivnih razgovora sa političkim liderima iz BiH. Je li riječ o prijateljskim razgovorima ili, kako kažu neki, poput Banca, miješanju u unutrašnje poslove BiH? Možete li objasniti svoje stavove?  

– Kad biste na taj način tumačili razgovore s političkim liderima drugih zemalja, onda bi to značilo da je skoro sve miješanje u unutarnje poslove – uvijek se na najvišoj političkoj razini razgovara i o vanjskoj i o unutarnjoj situaciji, a razgovor među prijateljima je ponukan potrebom da se pronađu rješenja.

Najvažniji susjed

Intenzivni razgovori s političkim liderima neke zemlje ni na koji način ne znače miješanje u unutrašnje poslove te države – naprotiv, mislim da to samo pokazuje vrlo visoki prag komunikacije, povjerenja, pa i poštovanja koje imamo jedni prema drugima. Želja za razgovorom, koju su pokazali svi politički lideri iz Bosne i Hercegovine, za mene je znak da se Republiku Hrvatsku, i mene kao njenog predsjednika, prepoznaje kao kvalificiranog sugovornika, prijatelja i partnera. Ne razgovaram samo s jednom opcijom, naprotiv – razgovaram sa svima, i moja su vrata svima otvorena. Ne pristajem na logiku "ako nisi sa mnom, onda si protiv mene" – to nije politika, a posebno ne pametna, civilizirana politika. Ja ne biram strane, ali ako kroz razgovore mogu pomoći da se relaksiraju odnosi, neke nedoumice razjasne i stvore uvjeti za lakše pronalaženje kompromisa, neću žaliti ni vremena ni truda za takve razgovore.

Rekao sam to do sada bezbroj puta, i opet ću ponoviti: za Republiku Hrvatsku nema važnijeg susjeda od Bosne i Hercegovine, i stabilnost i napredak vaše zemlje naš je vitalni interes. Svako ulaganje u tu stabilnost i napredak je ujedno ulaganje i u naš vlastiti interes. Uostalom, nismo samo razgovarali o situaciji u BiH, već i o problemima i odnosima u Hrvatskoj. Štoviše, većina sastanaka održana je upravo na inicijativu političara iz BiH. Osjećam zadovoljstvo što političari iz BiH, i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati jednako otvoreno i prijateljski žele sa mnom kao predsjednikom RH raspravljati i vrlo osjetljiva pitanja. I ja s njima želim podijeliti razmišljanja o svemu što nam je zajedničko, o svemu o čemu želimo čuti mišljenje prijatelja. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku