hamburger-icon

Kliker.info

Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju: Slabo su režirali incident, sve je bilo tako očito

Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju: Slabo su režirali incident, sve je bilo tako očito

07 Oktobra
15:48 2011

Legendarni Ivica Osim s Grbavice se vratio utučen. Nasilje na i oko stadiona baš ga je zaboljelo i ponovno zabrinulo. U sinoćnjem razgovoru za "Dnevni avaz" predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH govorio je o uzrocima incidenata uopće na bh. stadionima, eventualnim oštrim reakcijama FIFA-e i UEFA-e, protivnicima normalnog života u BiH…

Šta se dešavalo na Grbavici?

– Ovo je da čovjek pomisli da je kraj fudbala, ali i normalnog života u našoj zemlji. Strašno! Nije se mogla odigrati utakmica s obzirom na sve što se dešavalo.

Nedavno ste otvoreno kazali da Vas posljednja dešavanja u Banjoj Luci i Mostaru podsjećaju na rane devedesete, kada su se na stadionu pravile probe kasnijih ratnih bitaka. Je li slično bilo i u Sarajevu?

– Režija je slična onima iz tog nesretnog perioda, ali i nedavno iz Bosanske krajine i Hercegovine. Ali, slabo su režirali, sve je tako očito. Okreću se protiv običnog naroda, koji je tako ranjiv i frustriran, lako manipuliraju s njim, a onda, kada ga iskoriste, više ga se i ne sjećaju. Sve što ide u pravcu integracija i pomirenja, želi se rušiti iz određenih centara moći. Još kada se tome dodaju naši političari, koji su samo deklarativno za suživot, dobijete ovo što skoro iz dana u dan gledamo.

 Očekujete li oštre reakcije međunarodnih fudbalskih federacija?

– Nažalost, da. U veoma kratkom vremenskom periodu desila su nam se tri drastična slučaja i ne bi me začudilo da nas FIFA i UEFA sankcioniraju.  

Ima li kraja crnoj fudbalskoj jeseni? Šta činiti?

– Iz ove perspektive, teško. Još smo pod dojmovima nereda i čini se da nema izlaza. Ako ne možeš slobodno hodati po svojoj zemlji, ići na utakmice bez obzira na to jesi li navijač nekog kluba ili samo voliš fudbal, onda se stvarno moraš zabrinuti.

Bojim se da će se nastaviti s ovakvim režijama, ali nećemo se predati. Izaći će naš fudbal na zelenu granu. Teško i sporo, ali hoće. Moramo tako razmišljati. (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku