hamburger-icon

Kliker.info

Ivica Osim hrabri zmajeve: Francuzi će pasti u Parizu

Ivica Osim hrabri zmajeve: Francuzi će pasti u Parizu

15 Septembra
04:09 2011

Ako su Bjelorusi mogli dobiti Francuze u Parizu, ne znam zašto ne možemo i mi, rekao je u razgovoru za "Nezavisne" Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.Jedan od najcjenjenijih fudbalskih stručnjaka sa naših prostora smatra da bh. tim, uz pretpostavku, naravno, da u prethodnom kolu savlada Luksemburg kod kuće, ima svoje adute u gostujućem ogledu sa "trikolorima".

"Sve što je moguće to se može i napraviti, a moguće je pobijediti, zašto da ne? Ako su Bjelorusi mogli savladati Francuze, ne vidim zašto ne bismo mogli i mi", kazao je Osim.U utakmicu treba ući hrabro i jako, ne samo fizički već i psihički. Protivnik jeste jak, zaslužuje repekt, ali mu se treba suprotstaviti odlučno."Potrebno je razmišljati na taj način da možemo do povoljnog rezultata, a ne samo se pitati možemo li. Nema od toga ništa ako se pitamo možemo li napraviti nešto. Sve je moguće, ali potrebno se pripremiti za tako nešto i mentalno i fizički. Potrebno je razmišljati da se može napraviti uspjeh, a ne u startu sebe otpisti i onda kad poslije eventualno ne ide reći bilo je to previše za nas", ističe Osim.

Motiva za uspjeh, smatra Osim, je i previše. To bi za neke mogla biti utakmica karijere."Pitam se da li neko može igrati ljepšu utakmicu kao naša selekcija sada sa Francuzima, a uz to bez nekih velikih obaveza. Imamo protivnika koji motiviše. Imaju izuzetan tim ili su možda imali izuzetan tim, ali im ne ide u zadnje vrijeme baš onako kako bi trebalo. Francuzi imaju puno problema, a mi dolazimo da igramo važnu utakmicu u jednom od najljepših gradova svijeta. I stadion je fascinantan, što je isto tako samo za sebe veliki izazov. Na kraju krajeva, rezultat i cilj, odnosno plasman na Evropsko prvenstvo prvi put za reprezentaciju BiH, treba da budu dovoljan motiv. To bi trebalo da bude tako", smatra Osim.

Bez obzira na reputaciju koju Francuzi imaju i izabranici selektora Safeta Sušića imaju svoje adute."Mi smo u boljoj situaciji. Mi smo u jednom periodu kada nam baš ide. Ekipa igra kvalitetno, dobili smo dvije utakmice zaredom, važne utakmice, dok Francuzi ne mogu da sastave to i da odigraju u kontinuitetu. Francuzima više niko ne vjeruje ni u Francuskoj. Imali su previše problema i previše su toga pokvarili", naglasio je Osim.Jedna od ključnih karika i možda i najveća snaga reprezentacije BiH, trebalo bi, po mišljenju ”Štrausa sa Grbavice”, da bude upravo selektor Safet Sušić i njegovo bogato iskustvio u zemlji "pijetlova"."Ako iko dobro poznaje Francuze onda je to Safet. Ono što Sušić zna o njima mislim da ni Francuzi sami ne znaju o sebi. To bi trebalo da bude prednost, jer oni ne znaju nas koliko mi njih. Oni znaju tek nekoliko naših igrača", zaključio je Osim.

Slučaj "Misimović"

Popularni Švabo prokomentarisao je i nedavni sukob mišljenja koji su imali Zvjezdan Misimović i Safet Sušić."Ja u te sukobe namještene ne vjerujem puno. To je isprovociran sukob, gdje ljudi ne mogu ili neće da shvate da je to provokacija i manipulacija i sa Sušićem i sa Misimovićem i sa fudbalom. To što novinarima odgovaraju takve stvari, to je druga stvara. Safetu to sigurno ne odgovara. Njemu je stalo da ima dobru atmosferu i da pokušava na taj način da dodatno motiviše i spremi ekipu. Uspjeh je moguć samo ako su svi motivisani, a sa ovim pričama možemo samo dobiti jednog Safeta koji je razočaran i to ne bi bilo dobro", rekao je Osim. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku