hamburger-icon

Kliker.info

Ivica Osim : Ako mi sami sebi ne možemo pomoći, ne može niko drugi

Ivica Osim : Ako mi sami sebi ne možemo pomoći, ne može niko drugi

16 Aprila
06:23 2011

Ivica Osim provlači se već godinama među imenima ljudi koje su fudbalskim problemima utučeni Bosanci i Hercegovci spominjali čim nešto krene naopako. A s obzirom na to da je stalno išlo naopako, Osim je ostao naša stalna neostvarena želja. Sve do sada.

Fudbalska filozofija                                           Čim smo suspendirani, ponovo se počelo pričati o Osimu, ali on je negirao da ga FIFA i UEFA zovu u Komitet za normalizaciju. Čak i nakon što je zvanično objavljeno da je član tijela koje su međunarodne fudbalske asocijacije formirale, jedan od najvećih živih fudbalskih filozofa ponovo se ne želi predstavljati kao spasilac bh. fudbala.

Na pitanje kako se izbaviti iz teške situacije, Osim nam je jučer rekao: – A šta je teško? Recite mi da i ja znam. Ne znam šta im ja mogu pomoći? Ne mogu ja, svi smo mi bespomoćni… – rekao nam je Osim pa je nastavio:- Uvijek se nešto borimo i borimo, ali treba se već jednom izboriti za sva vremena i da ostane tako. Ne može više čovjek ovo izdržati. Mentalno je teško, narod je preumoran od borbe – govori Osim. Iako smo našu legendu upitali jesu li ga zvali u Beč, nismo ga mnogo prekinuli u filozofskom izlaganju. – Komitet? Pa eto, priča se. Još ne znam ni ko zove. Dok ne sjednem s ljudima iz FIFA-e i UEFA-e, ne znam ništa. Barem će mi oni nešto reći da znam – odgovorio je Švabo.

Prevelika odgovornost                                      Na ponovno pitanje ide li u Beč, Osim je uzvratio:  – Nema hoćeš-nećeš. Ne mora me niko posebno zvati, nije to takva pozicija da možeš razmišljati o tome. Prevelika je odgovornost. FIFA i UEFA određuju igru i pravila. No, ako vidim da je to utopija, onda na taj Komitet neću trošiti vrijeme. Ostaje mi nada da FIFA i UEFA na ovaj način ipak žele pokazati da im je stalo. Ali, ako mi sami sebi ne možemo pomoći, onda to ne može niko drugi. Ako bude tako, onda smo svi mi bespomoćni, beznadežno bespomoćni – kaže Osim.

Moramo i mi nekad znati popustiti                  Na pitanje kako zamišlja rad Komiteta za normalizaciju i jesu li šestorica izabranih sposobna razbiti duboko ukorijenjene podjele, Osim je rekao: – Iako treba poštovati svačije mišljenje, tvrdoglavost nije kvalitet. Treba tu znati malo popustiti. Nismo mi najvažniji na svijetu, jer da jesmo, ne bismo bili tu gdje jesmo. Moramo se i mi nekada znati povući – tvrdi Osim. M. Tanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku