hamburger-icon

Kliker.info

Istraživanje nade : Probna vakcina protiv uzročnika Kovida 19 spriječila upalu pluća kod majmuna

Istraživanje nade : Probna vakcina protiv uzročnika Kovida 19 spriječila upalu pluća kod majmuna

17 Maja
06:41 2020

Jedna doza probne vakcine ChAdOk1 nCoV-19 protiv SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Kovid 19, zaštitila je šest majmuna od upale pluća koju uzrokuje virus, objavili su Nacionalni instituti zdravstvenih naučnika i saradnici Univerziteta u Oxfordu, prenio je američki  Nacionalni institut za zdravlje  na svojoj internet stranici.

“Istraživači su podatke do kojih su došli, prije objave u štampanoj verziji, objavili na linku bioRkiv. Njihovi zaključci još nisu prošli recenziju – ali se javno dijele da bi se pomogao zajednički odgovor zdravstva na Kovid 19. Na osnovu utvrđenih podataka u Velikoj Britaniji je 23. aprila, sa zdravim dobrovljcima, počela prva faza ispitivanja vakcine”, navodi se na internet stranici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Vakcinu ispituju i razvijaju stručnjaci Jenner  instituta na Univerzitetu u Oxfordu. U svojim istraživanjima koriste adenovirus šimpanze koji nisu replicirali kako bi izazvali da SARS-CoV-2 protein proizvede imuni odgovor.

ChAdOk1 koristi se za razvoj testnih vakcina protiv nekoliko patogena, uključujući i koronavirus koji izaziva respiratorni sindrom Bliskog Istoka (MERS). Naučnici su brzo svoja istraživanja prilagodili SARS-CoV-2 – kada su se pojavili prvi slučajevi Kovida 19. Utvrdili su da vakcina brzo proizvodi imunološke odgovore protiv SARS-CoV-2 kod miševa i majmuna. Potom su učinak testne vakcine ispitali i na majmunima u laboratoriji Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Rocky mountains u Hamiltonu u državi Montana”, navedeno je u tekstu.

Stanje šest životinja koje su primile probnu vakcinu 28 dana prije nego što su zaražene SARS-CoV-2, upoređeno je sa stanjem tri kontrolne životinje koje nisu primile vakcinu.

“U plućima vakcinisanih životinja nije bilo znakova replikacije virusa, zabilježen je nizak nivo respiratornih bolesti, kao i oštećenja pluća – u poređenju sa životinjama sa čijim stanjem je vršeno poređenje”, saopštio je američki Nacionalni institut za zdravlje.

Ta ustanova navela je da je Univerzitet u Oxordu sklopio partnerstvo sa globalnom biofarmaceutskom kompanijom AstraZeneca, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, radi nastavka razvoja, proizvodnje i potencijalne distribucije vakcine.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku