hamburger-icon

Kliker.info

Istraživanje Columbia univerziteta pokazuje : Ranije mjere bi spasile 54.000 života u SAD-u

Istraživanje Columbia univerziteta pokazuje : Ranije mjere bi spasile 54.000 života u SAD-u

21 Maja
16:19 2020

Da su mjere protiv širenja pandemije korona virusa u SAD-u uvedene sedmicu ili dvije ranije broj žrtava bi bio manji za 54.000, pokazalo je istraživanje Columbia univerziteta, koje prenosi New York Times.

“To je gotovo trećina od 95.000 žrtava korona virusa, koliko ih do sada ima u SAD-u. Da su mjere bile na snazi dvije sedmice ranije, od 1. marta, broj smrtnih slučajeva bio bi za 54.000 manji”, navode stručnjaci sa Columbia univerziteta.

Do sada je u SAD-u zaraženo skoro 1,6 miliona ljudi, prenosi Tanjug.

NYT podsjeća da su još posljednjeg februarskog dana mnogi stručnjaci za javno zdravlje upozoravali na uzbunu zbog korona virusa, ali da “neki nisu htjeli slušati”.

U San Franciscu su već tada, kako navode, poslodavci počeli slati zaposlene da rade od kuće.

Država Washington, u kojoj je evidentiran prvi slučaj korona virusa u SAD-u, proglasila je vanredno stanje.

Južna Koreja, Vijetnam i druge zemlje naredile su agresivne mjere, ali predsjednik SAD-a Donald Trump nije, konstatira NYT.

Kritični momenat za virus

“On je 26. februara rekao, što je bilo netačno, da se broj slučajeva znatno smanjuje, a ne povećavao se. Već 10. marta je obećao: ‘Proći će. Samo budite mirni. To će nestati.’ Neki lokalni lideri su, također, nastavili podsticati nastavak uobičajenog poslovanja. Početkom marta gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je Njujorčanima da odu iz grada uprkos korona virusu”, piše NYT.

Čini se da je ta vrsta savjeta koštala desetke hiljada američkih života, pokazale su nove analize istraživača sa Univerziteta Columbia.

Jeffrey Shaman, šef istraživačkog tima, rekao je za NYT da je tih nekoliko sedmica “velika, velika razlika”.

“To kratko vrijeme za normalne uslove bilo je kritčno za virus u fazi njegovog širenja i nevjerovatno kritičan za smanjenje broja umrlih”, kazao je Šanman.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku